Kötelező lesz a Magyar Posta logisztikai szolgáltatását is felajánlania a webshopoknak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 12. 12:11

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány tervezi, hogy előírja a webshopoknak, hogy felajánlják a Magyar Posta logisztikai szolgáltatását vásárlóiknak. A rendelet részleteit a kormány még nem tette közzé, így a piaci szereplők is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokat hoz majd a szabályozás a gyakorlatban.

A rendelet a „postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet módosításáról” címet viseli. A rendelet második paragrafusa az e-kereskedelemben tevékenykedő vállalkozásokra vonatkozik.

A rendelet értelmében a webshopoknak fel kell kínálniuk a Magyar Posta Logisztikát választható kiszállító partnerként a távollévők között kötött szerződések alapján értékesített áru kézbesítése érdekében. A rendelet hatályba lépése március végén várható.

A vállalkozók és csomagküldők számára bizonytalanságot kelt a rendelet, mivel a konkrét részleteket még nem hozták nyilvánosságra. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a webshopoknak egyszerűen fel kell ajánlaniuk a Magyar Posta Logisztikát választható szállítási partnerként a már meglévő szállítók mellett. Ezen változtatás nem feltétlenül hozna drasztikus változásokat a piaci viszonyokban, mivel sok webshop már most is felkínálja az MPL lehetőségét.

 

Kapcsolódó cikkeink