Kóser liba Csengeléről
Zöldmezős beruházással, mintegy 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfifeldolgozó épül a Csongrád megyei Csengelén. A termelés, most befejeződött első ütem próbaüzeme után, de az első félévben indul. A fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát.
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt. A beruházás folytatásaként – várhatóan 2018-ra – 700-800 millió forintból egy feldolgozó üzemet alakítanak ki, amely szélesíti a termékskálát és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. Az üzemben, napi 2400 kóser hízott liba feldolgozás után libamáj és hízott liba termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de természetesen cél a hazai kereslet kiszolgálása is – mondta Nógrádi Bálint, a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) ügyvezetője. A friss és fagyasztott baromfitermékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a későbbi tervek között szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Több, mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarhavágások száma
Szarvasmarhából 39,8 ezer darabot vágtak le 2024 első fél évében,…
Tovább olvasom >A disznó és a csirke uralta a piacot
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024 első negyedévében jelentős…
Tovább olvasom >A liba- és kacsavágás erősödött 2023-ban
A hazai vágóhidak közel 420 ezer tonna sertéshúst, mintegy 515…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >