Komoly gondok lehetnek a légi közlekedéssel idén nyáron

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 23. 11:47

A légiutazás nyári főszezonjában komoly kihívásokkal kell szembenézniük a légitársaságoknak, mivel a lízingpiac feszessége miatt a szükséges repülőgépek hiánya miatt több járattörlésre kell számítani.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Avia Solutions, a világ legnagyobb repülőgép-lízingcége jelentése szerint már csak 8 szabad repülőgépük van, míg a kereslet a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. Ez a géphiány nemcsak járattörléseket, hanem a nyári időszakban akár 10 százalékkal magasabb viteldíjakat is eredményezhet, amint azt a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary is előre jelezte.

A légitársaságok már most kénytelenek intenzíven keresni a rendelkezésre álló repülőgépeket, hogy kielégíthessék az utazási igényeket. A TUI, a British Airways és a Lufthansa már több ilyen lízingelt géppel rendelkezik, de a Turkish Airlines áll a legjobban, több mint 30 bérelt géppel.

A problémák nem csak a repülőgépek elérhetőségére korlátozódnak. Az Airbus például több száz hajtóművet hívott vissza biztonsági aggályok miatt, ami 650 repülőgépet érintett, tovább rontva a helyzetet. Az év elején pedig Martha Neubauer, az AeroDynamic Advisory vezető munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a légitársaságok 19 százalékkal kevesebb repülőgépet kapnak, ami tovább súlyosbítja a járműhiányt.

Ez a géphiány és a növekvő kereslet várhatóan jelentős kihívásokat okoz majd az utazóközönségnek és a légitársaságoknak egyaránt a közelgő nyári szezonban.

Kapcsolódó cikkeink