KKM: a magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten
A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.
A KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, Budai Gyula azt indítványozta a thaiföldi szakembereknek, Anan Suwannarat agrárminisztériumi államtitkárnak és Sorravis Thanetonakm a thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójának, hogy a sertéshús esetében is engedélyezzék Magyarországnak a regionalizációt.
Ez a közlemény szerint azért fontos a magyar exportőröknek, mert egy Magyarországot esetlegesen érintő sertéspestis járvány esetén, a thai hatóságok csak a fertőzött régióból tiltanák meg a szállítást, nem automatikusan az egész ország területéről.
A miniszteri biztos rámutatott, hogy Bangkok 2018 decemberében, a madárinfluenza esetében, a baromfihús exportjánál már megadta ezt a könnyítést, köszönhetően a szigorú magyar állategészségügyi intézkedéseknek. „Így a mai tárgyalások után bizakodva várjuk a thai hatóságok döntését” – tette hozzá.
Budai Gyula a közlemény szerint a tárgyalás után elmondta: a 69 millió lakosú Thaiföld a délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca. Elemi érdeke a magyar mezőgazdaságnak, hogy minél több előnyös megállapodást kössön Bangkokkal.
Közölte azt is, hogy Magyarország nem szállíthat sertéshúst Thaiföldre, az oda irányuló évi 4,5 millió dolláros élelmiszerexport 73 százalékát a liba-és kacsamáj adja. Pozitív döntés esetén a magyar sertéságazatnak egy több tízmilliárd forintos piac nyílhat Délkelet-Ázsiában.
Budai Gyula kiemelte, hogy Magyarország az első ország, amellyel Thaiföld ilyen együttműködést tervez. Az ázsiai országban mintegy 200 ezer gazda, évente 18 millió sertést tenyészt, 3,3 milliárd dollár értékben, ennek ellenére lenne kereslet a jó minőségű, GMO-mentes magyar sertéshúsra, kiváltképp a prémium minőségű mangalicára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >