KKM: a magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten
A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.
A KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, Budai Gyula azt indítványozta a thaiföldi szakembereknek, Anan Suwannarat agrárminisztériumi államtitkárnak és Sorravis Thanetonakm a thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójának, hogy a sertéshús esetében is engedélyezzék Magyarországnak a regionalizációt.
Ez a közlemény szerint azért fontos a magyar exportőröknek, mert egy Magyarországot esetlegesen érintő sertéspestis járvány esetén, a thai hatóságok csak a fertőzött régióból tiltanák meg a szállítást, nem automatikusan az egész ország területéről.
A miniszteri biztos rámutatott, hogy Bangkok 2018 decemberében, a madárinfluenza esetében, a baromfihús exportjánál már megadta ezt a könnyítést, köszönhetően a szigorú magyar állategészségügyi intézkedéseknek. „Így a mai tárgyalások után bizakodva várjuk a thai hatóságok döntését” – tette hozzá.
Budai Gyula a közlemény szerint a tárgyalás után elmondta: a 69 millió lakosú Thaiföld a délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca. Elemi érdeke a magyar mezőgazdaságnak, hogy minél több előnyös megállapodást kössön Bangkokkal.
Közölte azt is, hogy Magyarország nem szállíthat sertéshúst Thaiföldre, az oda irányuló évi 4,5 millió dolláros élelmiszerexport 73 százalékát a liba-és kacsamáj adja. Pozitív döntés esetén a magyar sertéságazatnak egy több tízmilliárd forintos piac nyílhat Délkelet-Ázsiában.
Budai Gyula kiemelte, hogy Magyarország az első ország, amellyel Thaiföld ilyen együttműködést tervez. Az ázsiai országban mintegy 200 ezer gazda, évente 18 millió sertést tenyészt, 3,3 milliárd dollár értékben, ennek ellenére lenne kereslet a jó minőségű, GMO-mentes magyar sertéshúsra, kiváltképp a prémium minőségű mangalicára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Nagymértékű visszaesés az élő sertés külkereskedelmében
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 26,9 százalékkal 8,5 ezer…
Tovább olvasom >AM: bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >NGM-helyettes államtitkár: még várják a jelentkezőket a Nyári diákmunka programra
Már több mint 21 ezren vállaltak munkát a Nyári diákmunka…
Tovább olvasom >