Kisokos a konyhában

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

A modern kor konyhatechnológiája évről évre kitermeli az éppen aktuális csúcsmodelljét. Az utóbbi esztendők legnagyobb felfedezése a PacoJet, az univerzális konyhagép, amely, ha nem is forradalmasítja a konyhagépek világát, de mindenképpen megkönnyítheti a legtöbb konyha működését.Ha röviden kellene összefoglalni a PacoJet jellemzőit, könnyű a dolgunk. Szerkesszünk egybe egy nagy teljesítményű turmixgépet egy aprítógéppel. Építsünk a rendszerbe egy habszifont, s az egészet fűszerezzük egy botmixerrel és egy csipetnyi húsdarálóval, és máris kész a PacoJet!
Ami persze azért nem teljesen új találmány, hiszen a svájci gyártó termékének ez már a negyedik-ötödik generációs készüléke. Az viszont igaz, hogy a magyar konyhákon csak mostanában kezdte meg jelentős térhódítását – mondja Bosnyák Attila, az inBistro Trade projekt menedzsere.
A gép lehetőséget biztosít arra, hogy akár friss, akár mélyfagyasztott termékeket másodpercek alatt tökéletes minőségű habbá pépesítsünk. Egyetlen géppel készíthetünk fagylaltokat, szorbeteket, szószokat, püréleveseket, mousse-okat, habokat, de használhatjuk kutterként, mixerként vagy habverőként.
– Természetesen a gépesítés mindig a felhasználó üzletpolitikájának kérdése, de elméletileg minden esetben az elsődleges cél az, hogy állandó minőséget biztosítsunk, hatékonyan és a lehető leggazdaságosabban – folytatja Bosnyák Attila. – Felhasználásának általános gyakorlata a fagylaltok és szorbetek készítésével kezdődik. Azonban a készülék ennél jóval többet tud. Az általánosan ismert turmixgépekhez hasonló funkciója mégis sokkal hatékonyabb, mert míg a hagyományos turmix kései a tégely alján, fix pozícióban forognak, a PacoJet forgókései függőleges tengelyen mozogva az alapanyag valamennyi részét egyenletesen pépesítik, így hozva létre a homogén textúrát.
Az így elkészített pépet alacsony hőmérsékleten lefagyasztva 90–180 napig tárolhatjuk. (Ez természetesen a tejes, tojásos alapú pépekre nem vonatkozik.) A lefagyasztott alapanyagot aztán bármikor – a gépbe helyezve és beállítva a kívánt adagszámot – továbbkészíthetjük úgy, hogy a készülékhez tartozó titániumpenge lefaragja a szükséges mennyiséget, és 20 százalékos túlnyomással ismét krémes konzisztenciájúvá teszi.
Ezzel a módszerrel készíthetünk egyedi ízharmóniájú krémeket, szószokat is, melyek 90–180 napos eltarthatósága lehetővé teszi, hogy olyan különlegességeket is az étlapon tarthassunk, amelyekből az átlagos fogyás szélsőségesen csekély. Ugyanakkor állandósítható a kiadott tételek minősége.
– A PacoJet rengeteg egyéb lehetőséget is kínál – erősíti meg Danó Zoltán, a Kogart étterem konyhafőnöke. – Felhasználásával mártás, szósz vagy emulzió formában feldolgozva az alapanyagot, több hónappal meghosszabbítható például a rövid spárgaszezon, de a hamar romló friss fűszernövények, mint a tárkony és a majoránna is tovább eltarthatók. Persze az optimális kihasználáshoz kell a szakács kreativitása is. Tudomásul kell venni: ha valami nem sikerül, nem a gép a hibás… A felhasználók nagy többsége főképpen az édességek készítésére használja a PacoJetet, de nálunk ez az arány már alig 50 százalékos.
A készülék jelenlegi, több ezer eurós árát a piac szereplői általában soknak tartják, de érdemes egy kicsit számolni. Ha pusztán a beszerzési árakat vesszük alapul, és minden géptípusnál a csúcsszínvonalú készülékek árával kalkulálunk, egy botmixer, egy ipari turmixgép, egy univerzális húsdaráló, egy aprítógép és néhány habszifon együttes ára magasabb, mint a PacoJeté. És akkor nem beszéltünk arról, hogy csupán egy gépnyi helyet fogaltunk el a szűk konyhánkon!
– Egy habszifonban elkészített hab vagy krém nem tartható el hosszabb ideig, és amíg el nem fogy, kihasználatlanul áll a szifon – erősíti meg Bosnyák Attila. – Sajnos azonban Magyarországon még mindig a drágább és a rosszabb az olcsóbb. Ráadásul sok forgalmazó nem ad megfelelő információkat a készülékhez, így nem is tudják kihasználni a készülékben rejlő valamennyi lehetőséget.
K. G.

Kapcsolódó cikkeink