Magazin: Kis-Britannia – Ízimportőrök II.

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 14. 11:00

Ízimportőrok című sorozatunkban budapesti nemzeti boltokat mutatunk be.

Az angol gasztronómiáról erősen megoszlanak a vélemények, ám a regényekből, filmekből ismert, és az utóbbi két évtizedben sok honfitársunk által így vagy úgy kipróbált ételfajtákat nálunk is szívesen vásárolja egy mind szélesebb réteg. Ezeket szolgálja ki egy internetes áruháznak indult, de ma már üzlettel is rendelkező budapesti vállalkozás, a British Store. Kozma László tulajdonos szerint az itt élő angol kolónia tagjai legfeljebb 20 százalékát adják vevőkörének, a többiek az angolszász kultúra iránt érdeklődő, esetleg munkával, tanulással hosszabb időt a brit szigeteken töltő magyar vásárlók. Forgalmának harmadát a cég az interneten keresztül bonyolítja. Vendéglátósok többnyire ünnepek előtt keresik meg (a hazai angol pubok inkább maguk intézik speciális beszerzéseiket), de a vállalkozás számos szállodával állandó üzleti kapcsolatot tart fent.

Jelenleg 800-1000 féle termék tartozik az üzlet állandó választékába, de kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül a tulajdonos igény szerint szívesen vállalja más árucikkek beszerzését is. A vásárlók igényeinek figyelése nem utolsó sorban az állandó kínálat bővítésének legracionálisabb módja is, hiszen amire többen kíváncsiak, azt érdemes folyamatosan raktáron tartani.

És hogy miből áll ez a nagyon brit kínálat? Ciderek lenyűgöző választékban, csokoládé-italok és különleges üdítők (például gyömbérsör), angol ale sörök, hatvannál is több teafajta. Jellegzetes angol szószok, mártások, chutney-k, rengeteg sütemény, keksz, csokoládé, sokféle „gyarmatárú”, no meg a klasszikus ételfajták különféle variációkban: Yorkshire puding, az angol reggelihez elmaradhatatlan paradicsomos bab és hasonlók. A legnagyobb mennyiségben – talán mondanunk sem kell: a cidereken kívül – az ecetes-sós chipsek fogynak, na és persze az „anyaországban” minden háztartásban megtalálható Marmite, az élesztő alapú sötétbarna, sós krém, amit leginkább kenyérre kenve fogyasztanak.

A British Store termékeit a főváros több kerületében ingyenesen házhoz is szállítja.

Kapcsolódó cikkeink