Kínában elszállt a sertéshús ára
Kínában a sertéshús ára 116 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel ezelőtti árakhoz képest. Az ázsiai ország Statisztikai Hivatala szerint az áremelkedés hozzájárult az élelmiszerárak 20,6 százalékos növekedéséhez és az infláció 5,4 százalékos növekedéséhez – írja a CNBC nyomán az origo.
A Reuters által megkérdezett elemzők a fogyasztói árak 4,9 százalékos éves növekedésére számítottak.
A sertéshús ára decembertől januárig rendkívüli mértékben emelkedett, amit a szakértők a holdújévi ünnepségeknek, valamint a koronavírusos megbetegedéseknek tulajdonítanak. Az árakat azonban leginkább az afrikai sertéspestis megjelenése okozta, amiért az ország sertésállományának nagy részét meg kellett semmisíteni.
A disznóhús a kínai konyha egyik fő alapanyaga.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza és tanácsadója elmondta, hogy az ünnep és a megbetegedések következtében történő felhalmozás, valamint az ellátás akadozása indukálta az élelmiszerárak növekedését.
A kínai kormány az ünnepek előtt bejelentette, hogy megfelelő mennyiségű sertéshús tartalékkal rendelkezik.
Továbbá több amerikai beszállítóval is szerződést kötöttek import áru behozatalára, valamint több, növényi alapú élelmiszereket gyártó cég, mint például a Zhenmeat már borsóból készít sertéshús ízű termékeket.
Hannah Anderson, a J. P. Morgan Asset Management globális piaci stratégája ugyanakkor arról beszélt, hogy a következő hónapokban nagy kilengések várhatóak az ázsiai ország fogyasztói áraiban.
Véleménye szerint a kínai inflációs pálya idén attól függ majd, hogy a gazdaság milyen gyorsan kap erőre a vírus okozta leállások után. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Hasít a bevásárlóturizmus
Magyarországon 2024-ben az élelmiszerek ára az uniós átlag 94,8%-át érte…
Tovább olvasom >További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >