Kijött a kormányrendelet módosítása a rovarfehérje-tartalmú élelmiszerekhez

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 21. 14:18

Kedden jelent meg a kormányzati honlapon az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló kormányrendelet rovarfehérje-tartalmú élelmiszerekhez kapcsolódó módosítása.

Pontosították a kereteket

Ebben az áll, hogy minden rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, ráadásula rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

Az új előírások a nem előrecsomagolt, boltban értékesített élelmiszerekre; az online rendelhető, illetve boltban árult előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkoznak.

Az indoklás arra hivatkozik, az Európai Bizottság több olyan új élelmiszert engedélyezett, amelyek lehetővé teszik rovar vagy annak lárvája élelmiszerekben való felhasználását, azonban az EU azt is előírja, hogy a tájékoztatásnak „pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek” kell lennie.

Kapcsolódó cikkeink