Kiderült, melyik Magyarország kedvenc sajtja

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 12. 11:20

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

Nemzetek Sajtversenye - 1. dij magyar

Immár negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy 15 európai ország sajtjai közül melyik a favorit. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano. Az első hatban végzett a francia, spanyol, svájci, ír és finn különlegesség. A 25. Budapest Borfesztiválon tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a díjakat.
„Az idei egy egészen különleges év volt a verseny történetében. A szavazatok száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest: több mint négyezer voks érkezett. Nem volt egyetlen kimagasló sajt, hanem eloszlottak a szavazatok: egyre többen kóstolták végig a sajtokat, és szavazatokkal minősítették is őket. Az eredményt illetően is meglepődtünk, hiszen ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen, ahol az olasz sajt mellett a hazai Ranolder végzett. A magyar győztes Sümegtej Ranolder sajtját egy mindössze néhány éve működő kis, vidéki üzemben készítik. Igazán karakteres sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különleges volt idén az is, hogy a világ egyik legismertebb sajtmestere és sajtlovagja, Roland Barthélemy vezetésével elődöntőt tartottunk a magyar sajtoknak, ahol a francia szakember egyesével értékelte őket, és a nevét adta a versenyhez. Ráadásul olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkért: vegyünk részt a magyar sajtokkal, köztük a győztes Ranolderrel a jövő júliusi Salon du Fromage-on, vagyis a sajtok világkiállításán” – mondta Gábossy Ádám, a IV. Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.
Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját, ezzel is jelezve, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás és a fogyatékossággal élők támogatása.
„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újítást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – tette hozzá Gábossy Ádám.


IV. Nemzetek Sajtversenye – első 6 helyezett

1. Ranolder (Magyarország) – Zsíros, kemény, zárt tésztájú sajt
A Ranolder sajt különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében és a kézműves készítési módszerek gondosságában rejlik. A sajt különleges karakteres ízét és illatát, a kissé kemény, de omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a hosszú, több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti. A sajt íze különleges, karakteres, telt, rendkívül sokrétű, jól strukturált. A sajt ízei, aromái 15-20°C hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető íz jegyek.
1. Pecorino Romano (DOP) (Olaszország) – Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt
A Pecorino a tisztán juhtejből készült sajtok gyűjtőneve. Már a római legionáriusok is ezt fogyasztották. Valószínűleg a legközkedveltebb Pecorino sajt a Romano, mely Lazio tartományban készül. 12 hónap alatt érik meg, így fejlődik ki jellegzetes zamata: sós, gyümölcsös mellékízekkel. Minél idősebb, annál csípősebb ízű. Aromás, kemény sajt, mely kitűnően reszelhető.
2. Brie de Meaux (AOC) (Franciaország) – Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, nyerstejes, fehér nemes penésszel érő lágy sajt
A Brie de Meaux AOC az egyik legismertebb brie Franciaországban. Tehéntejből készül, kb. 2,5-3 kg-is kerek formában. A sajtot fehér nemes penész kéreg alkotja, vörösesbarna foltokkal. Belseje lágy, krémes. 8-10 hetes érési időszak után a legfinomabb.
3. Tetilla (DOP) (Spanyolország)- Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt
A Tetilla a Spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja. 1992 óta egyike annak a négy galíciai sajtnak, amelyek eredetvédettek. A név, tetilla jelentése – kis mell – mindent elmond a sajt alakjáról. Textúrája lágy, krémes. A Tetilla sárgás színű, vajas ízű, enyhén keserű és csípős érzettel. Érlelési ideje 10-30 nap, a meleg és nedves Galíciai éghajlaton.
4. Vacherin Fribourgeois (AOC) (Svájc)- Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, hagyományos, félkemény alpesi sajt
A Vacherin Fribourgeois AOC egy félkemény, nyers tehéntejből készült, mosott kérgű sajt. A tej, amelyből a sajtot készítik, fribourgeois-i tehenektől származik, akik alpesi füveket és vadvirágokat legelnek késő tavasztól egész nyáron. A hagyományos sajtkészítés biztosítja, a sajt kellemes, diós ízét.
5. Porter sörös Cheddar (Írország) – Porter sörrel ízesített félkemény Cheddar sajt
Ezt a kézműves sajtot, a Guiness gyárban előállított Porter sörrel ízesítik. A sajt legvonzóbb tulajdonsága, a márványos színvilág, amit a barna sör és a cheddar sajt keveréke alkot. Tökéletes előételként, szeletelve, salátával. Íze édeskés, gazdag.
6. Finn ementáli (Finnország) – 6 hónapos érlelésű, zsíros, kemény sajt
A finn ementáli a 6 hónapos érlelés miatt egy erőteljes és aromás kemény sajt. Kellemes íze miatt nemcsak főzésre, sütésre használható, de egy szelet kenyér mellé is tökéletes kísérő.

Kapcsolódó cikkeink