Kicsit nyugodtabb az étolajpiac, de változtak a receptúrák
Habár úgy tűnik egy kicsit megnyugodott az étolajpiac, és Magyarországon egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban. Akadnak például olyan élelmiszerek, ahol napraforgó helyett repce vagy más növényi olajat használnak a receptben, egyes gyártók pedig teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra.
Kicsit megnyugodni látszik az étolajpiac, amióta Ukrajnából már kijuthat alternatív útvonalakon napraforgó – mondta a Világgazdaságnak Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Habár Németországból, Franciaországból, Olaszországból vagy éppen Angliából is rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy a napraforgóolaj hiánycikk, és a hazai üzletekben is elszórtan tapasztalható hasonló, de a belpiacon nem rendszerszintű a probléma. A szakember kiemelte, egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról Magyarországon, és azt látni, hogy elérhetők napraforgóolaj-készletek, de az árak magasabbak, mint korábban. Az valóban jó hír, hogy javul az Ukrajnából történő beszállítás, de kis mennyiség nem oldja meg a beszerzési nehézségeket, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy az idei előrejelzések szerint jó lehet a napraforgó termése. Feltéve, hogy nem az aszály sújtotta területeket nézzük, mivel ott komoly gondok lesznek a hozamokkal.
Vörös Attila közölte, azt azonban mégsem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
A pálmaolaj elvesztette pozícióját, mint a világ legolcsóbb étolaja
A pálmaolaj elvesztette pozícióját, mint a világ legolcsóbb étolaja, mivel…
Tovább olvasom >Válságban az európai olívaolaj-piac: rekordot döntött a hamisítás, drámai termeléscsökkenés
Soha nem látott mértékben nőtt az olívaolaj hamisításával kapcsolatos esetek…
Tovább olvasom >Napraforgóolaj váltotta le az olívaolajat sok konyhában az egekbe szökő árak miatt
Spanyolország, a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országa, egy történelmi változásnak lehet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >