Kevesebb pékárut vásárolnak a magyarok
A magyarországi pékségek többsége megúszta a bezárást, azonban a kenyér árának drágulása miatt a lakosság kevesebb pékárut vásárol.
A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a járvány és az energiaárak emelkedése miatt várták a sütőipari vállalatok 20-25 százalékának megszűnését vagy felvásárlását, de ez nem történt meg.
„A pékségek száma 850-900 körüli, ebben nem szerepelnek az albán pékségek és a multiknál lévő sütödék sem. Bár korábban a Magyar Pékszövetség is azt jósolta, hogy a járvány és az energiaárak drágulása miatt a sütőipari vállalatok 20-25 százaléka meg fog szűnni, bezár vagy a nagyok felvásárolják őket, de ez nem történt meg”
– mondta el a Napi.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Az elmúlt években a kenyérfogyasztás csökkent Magyarországon, a koronavírus-járvány, a háború és az infláció miatt. Az éves átlagos kenyérfogyasztás fejenként 72 kilogrammról 50-52 kilogrammra csökkent.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kenyér ára egy év alatt 52,7 százalékkal drágult. Bár a gabonaárak csökkenése megkezdődött, a fogyasztók még nem érzékelik ennek hatását a liszt és a kenyér árában.
Szakértők szerint a közeljövőben nem várható a sütőipari termékek árának csökkenése, mivel más költségelemek növekedése még mindig jelentős tényező.
Kapcsolódó cikkeink
Idén már 25 fiatalt támogat a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram
Második alkalommal hirdették meg a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot”…
Tovább olvasom >Magyarország átvette a Békekenyér-kezdeményezés elnökségét Németországtól
Jövőre Magyarország látja el a berlini fal leomlásának emlékére Németország…
Tovább olvasom >Kenyérkosárérték
A drasztikus változásokat hozó válságévek után 2023-ban a sütőipar költségeinek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >