Kevesebb hal pusztult el Balatonban tavasszal
A hideg tél és a hosszantartó jég ellenére a szokásosnál jóval kevesebb haltetemet gyűjtöttek be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei az idén – számolt be a vezérigazgató az MTI-nek.
Szári Zsolt kifejtette, a természetes vizekben tapasztalható tavaszi halpusztulás legfőbb oka, hogy a rossz kondícióban lévő, rosszul telelt, idős vagy beteg egyedek nem bírják az ívás okozta energiavesztést.
“Úgy tűnik nemhogy nem ártott, hanem kifejezetten hasznos volt a halaknak a Balaton hosszú jégborítottsága. Nyugodtan tudtak telelni, és a kormoránok sem tizedelték addig a tó halállományát, amíg tartott a jég.” Hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevés hal pusztuljon el tavasszal – mondta a vezérigazgató.
Az elmúlt években olykor több tízezer haltetemet gyűjtöttek be, az idén mintegy 2 ezret; főként keszegféléket, busát és pontyot. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Hatból öt család idén sem hagyja ki az ünnepi halat
A haltermékek árának 35-40 százalékos emelkedése ellenére a magyar családok…
Tovább olvasom >Folyamatosan szállítják a halakat a boltokba a hortobágyi halastavakból
Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba…
Tovább olvasom >Lesz elég hal az ünnepekre
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás;…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világgazdaság lassulására készülnek fel a vállalatvezetők
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte – mutat rá az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: február-március környékén az élelmiszerárak is tetőzhetnek
Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció…
Tovább olvasom >Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt
Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult…
Tovább olvasom >