Kevesebb hal pusztult el Balatonban tavasszal
A hideg tél és a hosszantartó jég ellenére a szokásosnál jóval kevesebb haltetemet gyűjtöttek be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei az idén – számolt be a vezérigazgató az MTI-nek.
Szári Zsolt kifejtette, a természetes vizekben tapasztalható tavaszi halpusztulás legfőbb oka, hogy a rossz kondícióban lévő, rosszul telelt, idős vagy beteg egyedek nem bírják az ívás okozta energiavesztést.
„Úgy tűnik nemhogy nem ártott, hanem kifejezetten hasznos volt a halaknak a Balaton hosszú jégborítottsága. Nyugodtan tudtak telelni, és a kormoránok sem tizedelték addig a tó halállományát, amíg tartott a jég.” Hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevés hal pusztuljon el tavasszal – mondta a vezérigazgató.
Az elmúlt években olykor több tízezer haltetemet gyűjtöttek be, az idén mintegy 2 ezret; főként keszegféléket, busát és pontyot. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >