Kevesebb eladóval megy a bolt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 01. 11:20

Szeptemberben 6 ezerrel kevesebb eladóval mentek a boltok – írja a blokkk.com. Az iparcikkes boltok piacvesztésük miatt már nem tudtak mindenkit visszavenni, náluk 10%-kal kisebb az eladók létszáma. A legkisebb boltok viszont visszatornázták az eladóik számát. Igaz, ekkor még nem voltak korlátozások.

2020 első kilenc hónapjában a boltos piac elérte az előző évi szintet, volumenben, árumennyiségben, ledolgozva az áprilisi 10 %-os piacvesztést. Az első félévben ugyanakkor 1.580 nagyobbrészt iparcikkes bolt bezárt, így a létszám is lejjebb csúszott. Mindezek közepette csökkent az alkalmazottak száma 6 ezer fővel szeptemberre.

Eladók nélkül nem menne a bolt
Az első negyedév végi nagy spájzolást követően nagyot zuhant az iparcikkes piac, az élelmiszer boltokban is óvatosabbra kapcsoltak a vásárlók, és az áprilisi duplázást követően a webáruházi költekezés üteme is visszacsúszott a korábbi időszakok szintjére, és végül szeptemberig a gödör széléig (az előző évi szintig) kapaszkodott a boltos kereskedelem. De a létszám már nem a régi, 5%-kal kisebb az eladók körében.

A napi cikkek vásárlásában a döntő súlyú élelmiszeres kereskedelemben vissza is kúszott a létszám a korábbi szintre, az iparcikkes boltokban ugyanakkor az eladók létszáma tizedével kisebb, mint a járvány előtti időszakban:

 

A boltos alkalmazottak teljes körét (a fizikai és szellemi dolgozókat együtt) nézve is pontosan a hatezres létszámcsökkenés rajzolódik ki, a járvány második hullámának felfutását megelőző, korlátozásmentes hónapokban:

És ha összefuttatjuk az egyébként eltérő módszertannal a teljes körben gyűjtött foglalkoztatási adatait, valamint az öt főnél nagyobb boltos vállalkozások létszámadatait, abból is kirajzolódik az alkalmazottak számának hatezres csökkenése.

A létszámcsökkenés ugyanakkor most a nagyobb boltosok köréhez kötődik ebből, a legkisebbek szeptemberre a korábbi foglalkoztatási szint környékén tanyáztak:

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink