Az idei meggytermés harmada is elfagyhatott

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 25. 11:30

Becslések alapján a kora tavaszi fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek, aminek érdekében egységes ármegállapodást kellene kötniük a termelőknek a feldolgozókkal – közölte a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) kedden az MTI-vel.

meggy

A legbővebben termő, a hazai meggytermés 60 százalékát adó Északkelet-magyarországi régióban a termésnek mintegy fele elfagyott, így a tavalyinál magasabb lesz a meggy felvásárlási ára. Az MKSZN a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva ezért egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között.

Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson szinte totális volt a fagykár; legfeljebb a fák koronáin maradtak meg a virágok. Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad – írták.

Apostol János, az MKSZN szakértője a közleményben kifejtette, hogy a németországi feldolgozók képviselői járják az országot, ezután döntenek az árakról. A nagyobb termesztők véleménye, hogy kilónként 200 forint alatt nem szabad eladni a meggyet, miután a részleges fagykár miatt az önköltség is nőtt.

A meggytermelőknek évek óta nehézséget jelentenek az alacsony felvásárlási árak. “A gazdák ugyanis hiába állítják elő a kiváló minőséget, a feldolgozók a különféle lobbitevékenységek következtében a meggyet mégis olyan alacsony áron vásárolják meg, amely a termelőket gyakorlatilag évről évre ellehetetleníti” – írták.

Felidézték, hogy a szervezet már két éve kezdeményezi az együttműködést, hiszen “családok megélhetése függ attól, hogy születik-e egységes ármegállapodás a két fél között”. Az idei Cseresznye- és meggytanácskozáson sem született meg a konszenzus, pedig külföldön létezik már erre jó gyakorlat: a franciáknál a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, amellyel önmaguk szabályozzák a folyamatot. “Pontosan ezért kérte fel a minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy dolgozzon ki egy ehhez hasonlóan jól működő rendszert” – mondta a közlemény szerint Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink