A szélsőséges időjárás hatása: csökkent a meggytermés Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 21. 11:02

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legfrissebb elemzése szerint a szélsőséges tavaszi időjárási viszonyok miatt az idei meggytermés jelentősen alacsonyabb lehet az átlagosnál. Az enyhe tél után a korai tavasz gyorsan beindította a növények vegetációját, azonban a márciusi és áprilisi fagyok komoly károkat okoztak a fejlődő gyümölcsökben, ami az egész kontinensen érzékelhető tendencia.

Gyenge a termés idén is

Az előrejelzések szerint a 2023-as meggytermés várhatóan 50-57 ezer tonna közötti mennyiségű lesz, ami hasonló a tavalyi gyenge termésmennyiséghez. Magyarország észak-keleti részén, ahol a meggytermő területek mintegy fele található, különösen rosszak az eredmények, amelyeket főként az áprilisi fagyok okoztak. A többi régióban viszont a termésmennyiség várhatóan hasonló marad a tavalyihoz.

A meggytermelés nagy része a konzerviparba kerül, és a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején elkezdődött. Különösen a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban kezdődött meg idén korán a meggy rázása, ami lehetővé teszi a szezon korábbi zárását.

A hazai meggytermelés jelentős része kerül exportra, ahol a friss meggy a kivitel 25%-át, a befőtt 70%-át, míg a fagyasztott csak 5%-át teszi ki. A magyar meggy exportlehetőségeit és felvásárlási árait kedvezően befolyásolhatja, hogy Lengyelországban is csökkent a termésmennyiség. Emiatt különösen a lengyel hűtőipar szenved alapanyaghiányt, amit súlyosbít, hogy egész Európában kimerültek a fagyasztott meggy készletek. Ez fokozott érdeklődést válthat ki a magyar meggy iránt nem csak a hagyományos nagy exportpiacokon, mint Lengyelország és Németország, hanem Csehországban, Szlovákiában és Hollandiában is.

Ez a helyzet új lehetőségeket nyit meg a magyar termelők számára az európai piacon, bár a kihívások továbbra is jelentősek maradnak az ágazat számára.

Kapcsolódó cikkeink