Késeket elő – hamarosan kiváló májasokat kenhetünk

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 16. 09:30

A májast sok esetben még azok is szívesen megeszik, akik a májra még csak rá sem bírnak nézni. Van egy jó hírünk, mostantól a májasok előtt is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé. Baromfi, sertés, marha. Füstölt vagy füstöletlen. Bármelyik lehet kiváló, amennyiben megfelel az igen szigorú követelményeknek.

(Fotó: Pixabay)

Illatos májas reggelire, mellé egy kis zöldség. Ugye, milyen jól hangzik? Főleg, ha a legjobb minőségűt kenhetjük a kenyerünkre. Erre már nem kell sokat várni, ugyanis a májasok előtt is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé. Nem akármilyen feltételekkel, ugyanis a védjegyre pályázó májasok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbb követelményeknek kell megfelelni.

Az egyik ilyen a májtartalom

A KMÉ a sertésmájas esetében minimum 30% májtartalmat határoz meg a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 25%-kal szemben. Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv megengedi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását, a védjegyre pályázó májasokra vonatkozó szabályzat viszont tiltja azt. Sőt, egyes adalékanyagok, például ízfokozók felhasználása is tilos. A KMÉ a májasok minőségi paramétereit tekintve is elég szigorú. Például, a megengedett zsírtartalom legfeljebb 32% lehet.

KMÉ

Kapcsolódó cikkeink