Késeket elő – hamarosan kiváló májasokat kenhetünk
A májast sok esetben még azok is szívesen megeszik, akik a májra még csak rá sem bírnak nézni. Van egy jó hírünk, mostantól a májasok előtt is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé. Baromfi, sertés, marha. Füstölt vagy füstöletlen. Bármelyik lehet kiváló, amennyiben megfelel az igen szigorú követelményeknek.
Illatos májas reggelire, mellé egy kis zöldség. Ugye, milyen jól hangzik? Főleg, ha a legjobb minőségűt kenhetjük a kenyerünkre. Erre már nem kell sokat várni, ugyanis a májasok előtt is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé. Nem akármilyen feltételekkel, ugyanis a védjegyre pályázó májasok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbb követelményeknek kell megfelelni.
Az egyik ilyen a májtartalom
A KMÉ a sertésmájas esetében minimum 30% májtartalmat határoz meg a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 25%-kal szemben. Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv megengedi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását, a védjegyre pályázó májasokra vonatkozó szabályzat viszont tiltja azt. Sőt, egyes adalékanyagok, például ízfokozók felhasználása is tilos. A KMÉ a májasok minőségi paramétereit tekintve is elég szigorú. Például, a megengedett zsírtartalom legfeljebb 32% lehet.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Gluténmentes kedvencünk is versenybe száll a KMÉ-védjegyért
A gluténmentes életet is átitatja a kiválóság, hiszen rizzsel és…
Tovább olvasom >Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >Új módszer segítheti a hamisított mézek kiszűrését
Világszinten egyedi módszert dolgozott ki a méz eredetiségének igazolására a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >