Kávék és cafék

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 03. 08:00

November első felében nyílt Budapest legújabb bevásárlóközpontja, a régi Skála áruház helyén épült Allee. A hasonló funkciójú és nagyságú helyeken megszokotthoz képest az Allee-ban a kávézók aránya meglepően magas (kávézón ezúttal a kávéház jellegű szolgáltatást nyújtó üzleteket értjük). Jelen vannak olyan márkák, mint a Costa Café, a Segafredo, a Wine & Coffee House, valamint számos független kávézó – mi az utóbbiak közül választottunk ki és hasonlítunk össze négyet. Kávéáraikat tekintve alig térnek el egymástól, annál inkább különböznek koncepciójukban.

Café Bali
Az üzlet tulajdonosai igazán komolyan gondolták, hogy a hagyományostól eltérő stílusú kávézót építenek. Indonéziából hozatták az egyedi berendezést és díszítőelemeket, az egzotikus légkörről a falfülkékbe helyezett balinéz szobrok, gyöngyfüggönyök gondoskodnak. A Bali kozmopolita életérzést sugározni kívánó belsője jobban emlékeztet egy klubra, mint kávézóra – ez előnyére is válhat a helynek –, de választéka tökéletesen profilba illő. Az itallapon 15 fajta kávé és kávékülönlegesség szerepel, valamint ugyanennyi kávé alapú, alkoholt is tartalmazó koktél. A világ egyik legdrágább, legegzotikusabb kávéjából, a Kopi Luwakból is kínálnak eszpresszót, ára csészénként 2800 Ft. A rendelhető teák legtöbbje is speciális keverékből készül. Tekintélyes az égetettszesz- és koktélválaszték, a 14 féle sörből kettő csapolt, a borok a Garamvári pincéből származnak. Ételajánlat: 15 féle bruschetta és fagylaltkelyhek. Tervező: Fajcsák Dénes.

Hot’s Caffe
Kedves, „bújós” helynek, a „béke szigetének” tervezte üzletét a Hot’s Caffe tulajdonosa. Pár nappal az üzletközpont nyitása után még nem látszik, hogy a hely látogatói is ezt a lehetőséget látják-e majd a kávézóban, de a látvány, a kiszolgálás és a koncepcióhoz jól kiválasztott zene alapján megelőlegezzük: 25-től fölfelé a Hot’s Caffe-t szeretni fogják azok, akik mentális pihenésre vágynak. A „konfekcióban” vásárolt berendezés szinte minden eleme a világ más-más részeiből származik, az összkép mégsem tűnik eklektikusnak. A kávés italok mellett húszféle koktél és hatféle sör (ebből 1 csapolt), nyolcféle bor és pezsgő kapható. Az éhes vendégnek Tramezzini szendvicseket és bagetteket kínálnak. Tervező: Elekes András

Negresco café
Profi módon összerakott, több elemében bisztróra emlékeztető „kávéház” a Negresco. A koncepció és az enteriőr stílusa a tulajdonos ízlésvilágának megfelelően retrós, a hely végső összképének és a választék kialakítását pedig egy fine dining-ban rendkívül sikeres tanácsadóra bízták. A minőség érzetét a jól összerakott bútorzat mellett a decens hűtővitrin és a klasszikus Faema kávéfőző is sugallja. A sört kivéve a minden elemében igen komoly italválasztékon belül erős a borok szerepe, és a kínálatban szerepelnek smoothie-k és házi limonádék is. Mégis, a Negresco fő erőssége a konyha: kéttucatnyi baguette-ből, bagelből, wrapből, salátából választhat a vendég, három házi készítésű desszertből, de a „retro-blokkban” ott van még többek között a kaszinótojás és a svéd gombasaláta is. Tanácsadó: Rudits Károly.

Sci-fi Cafe
Tipikusan 21. századi hely a Sci-fi, ami nemcsak berendezéséből, de minden kommunikációs és látványeleméből is látszik. A vállalkozásának arculatát is hobbijához alakító tulajdonos és a tervező elképzeléseinek szintézise vibráló, ugyanakkor vonzó közeget eredményezett, amit minden bizonnyal nem a romantikus időtöltésre vágyok fognak főként magukénak érezni. A Sci-fi nem elsősorban a kávéra koncentrál: korrekt koktél- és rövidital-választék mellett háromféle sört (ebből 1 csapolt), tízféle bort és pezsgőt, valamint házi limonádét és shake-eket ajánlanak. Az ételválaszték szendvicsekből, salátákból, tapasokból és néhány főételből áll –utóbbiak ára egységesen 1990 Ft. Tervező: Göde András.

Alapkínálat – árak
Bali Hot’s Negresco Sci-fi
Használt kávéfajta C. Vergnano Dallmayr C. Perté C. Perté
Espresso ára (Ft) 350 390 390 390
Cappuccino ára (Ft) 480 490 460 450
Kávék, kávékülönlegességek száma 15 11 13 8
Alkoholos kávékülönlegességek száma 15 3 7 1
Legdrágább alkoholmentes kávékülönlegesség (Ft) 1050 790 900 490
Tea (Ft/féle) 650/37 390/10 400/7 420/15

Kapcsolódó cikkeink