Karácsonyi sütemények – tradíció vagy újdonság?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 12. 02. 11:31

Ha van olyan ünnepünk, amikor a tradícióknak, a családi hagyományoknak fontos szerepe van, akkor az a karácsony. Igaz ez a dekorációra, a rokonlátogatásokra, az ünnepi menüre és a süteményekre is.

Szinte minden családnak vannak jól bevált receptjei, melyekből készült sütemények nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Az NMS által 2019-ben készített kutatásból kiderül, hogy 74% a bejglit, 43% a zserbót, 32% a mézeskalácsot tartja nélkülözhetetlennek. Kisebb arányban ugyan, de népszerűek a különböző mézes-krémes, kókuszos, diós és gesztenyés sütemények.
A sütés sok családban az ünnepre való ráhangolódás egyik fontos lépése, gondoljunk csak a gyerekekkel, unokákkal való közös mézeskalács-sütésre. A sütés alapanyagait – mivel többnyire tartós élelmiszerekről beszélhetünk – már hetekkel karácsony előtt elkezdik beszerezni, itt lehet leginkább kihasználni a kereskedelmi láncok akcióit, hiszen nem sürgős a vásárlás, magát a sütést csak karácsony előtt 1-2 héttel kezdik el.
A sütemények kiválasztásánál fontos szempont a tradíció, de benne van a kísérletezés lehetősége is. A háziasszonyok a főételeken nem szívesen változtatnak, de a klasszikus sütemények mellett bátrabban kipróbálnak új recepteket is.

Karácsonyi szokásokkal és költéseinkkel kapcsolatban további érdekességeket talál a legújabb NMS-kutatásunkból készült cikkben: https://trademagazin.hu/hu/hatassal-lesz-e-az-idei-karacsonyra-a-zold-hullam/

Kapcsolódó cikkeink