Kaposváron indították útjára a Vidékünk Jövője Programot

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 09. 11:22

A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 egy újszerű vidékfejlesztési politika megvalósítását tűzte ki célul. Ennek központi elemei a vidékről történő elvándorlás megállítása, a tanulmányok utáni hazatérésre ösztönző feltételek kialakítása, valamint a képzett fiatalok vidéken maradásának, illetve vidékre költözésének segítése. Ezen célok minél szélesebb körben való megismertetését szolgálja a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet által életre hívott Vidékünk Jövője kommunikációs kampány. Ennek része az úgynevezett „Fiatalbarát Díj” is, amelyre önkormányzatok és vállalatok is pályázhatnak.

gyumolcs2

A Nemzeti Vidékstratégia az egész vidéki Magyarország megújítására törekszik. Az újszerű vidékfejlesztési politika nagy hangsúlyt helyez a családi gazdaságok fejlesztésére, a tömegtermelés helyett a minőségi termék előállításra és a környezet- és tájgazdálkodási szempontok előnyben részesítésére a mezőgazdaságban.

A fent említett célok népszerűsítését és minél szélesebb körben való megismertetését szolgálja a Vidékünk Jövője program. A kommunikációs kampány célja: felhívni a fiatalság figyelmét arra, hogy a vidéki élet is lehet valós perspektíva egy pályakezdő számára. A program személyes példákon keresztül kívánja bemutatni, hogy az elérhető pályázati lehetőségek kihasználásával nemcsak lehetséges, de érdemes is vidéken maradni. A gazdasági szereplők aktivizálása érdekében pedig a program életre hívta a „Fiatalbarát Díj”-at is, mely “Az Év Fiatalbarát Önkormányzatát”, illetve “Az Év Fiatalbarát Hazai Vállalatát” kívánja elismerésben részesíteni.

A Vidékünk Jövője program nyitóeseményét október 7-én tartották Kaposváron. A rendezvényen dr. Viski József, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes-államtitkár kiemelte: a 2014-2020-as költségvetési ciklusban mintegy 1200 milliárd forintnyi uniós támogatás áll a vidékfejlesztés rendelkezésére. A keretösszegből a kormány nagymértékben kívánja támogatni a mikro-, kis- és középvállalatokat, ezáltal biztosítva, hogy a családi gazdaságok helyzete stabilizálódjon és a fiatalok számra is munkalehetőséget biztosítsanak. A helyettes-államtitkár megemlítette továbbá, hogy az új eljárási rendnek köszönhetően a nyertes pályázók könnyebben juthatnak majd támogatáshoz.

Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy Somogy megyében az elmúlt ciklusban 17%-ról 8,2%-ra csökkent a munkanélküliség aránya és a 6,9%-os béremelési rátával e tekintetben országosan az első helyen állnak.

Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere pedig örömét fejezte ki, hogy otthont adhattak egy ilyen fontos kezdeményezés nyitórendezvényének és elmondta, hogy a városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy fiataljai számára valós perspektívát jelentsen a vidéki élet.

Az eseményen felszólalt továbbá Prof. Dr. Repa Imre, a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese is, aki kilátásba helyezte, hogy a jövőben egyetemi központú tanácsadással segítik majd a fiatal agrárgazdálkodókat.

A kaposvári rendezvényen részt vett Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója is, aki beszédében a közösség erejére hívta fel a figyelmet. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a NAKVI-nak sikerült a Vidékünk Jövője program mögé egy igen széles szakmai támogatói kört építenie.

Az október 7-i workshopot október 9-én egy hasonló rendezvény követi Debrecenben. Az agrárkaron megrendezésre kerülő eseményen részt vesz a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Új Nemzedék Plusz, a Munkaügyi Központ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A diákok kerekasztal-beszélgetések keretében sikeres helyi gazdák és sikeres közéleti tanácsait hallgathatják meg, és hasznos tippeket kaphatnak a vidéki boldogulást illetően. Lesznek továbbá grafológiai, álláskeresési és életvezetési szemináriumok; a könnyed szórakozásról pedig stand up comedy előadással gondoskodnak a szervezők.

Kapcsolódó cikkeink