Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra
Kapacitásbővítést tervez a Zsoldos Pálinka Manufaktúra, a fejlesztésre a növekvő megrendelések miatt van szükség – közölte a társaság egyik tulajdonosa csütörtökön az MTI-vel.
Nagy Tamás elmondta: a manufaktúra kapacitása 40 százalék alkoholtartalomra vonatkoztatva, évente 12-13 ezer liter pálinka elkészítését teszi lehetővé. Mivel évről-évre egyre több bérfőzető viszi hozzájuk a cefrét a Tiszazug térségéből, sőt Budapestről is, a mintegy száz négyzetméteres üzemet bővíteni kell. Ennek érdekében támogatásra pályáznak az ősszel – tette hozzá. Terveik szerint megháromszoroznák kapacitásukat, ez várhatóan létszámbővítéssel jár majd. A manufaktúra jelenleg nyolc embernek ad munkát – jegyezte meg. A kereskedelmi tételekhez őstermelőktől szerzik be az alapanyagot a Tiszazugból. A manufaktúra által feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.
A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb az International Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában. A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken. Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca „rettenetesen pang” Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó (NETA) -köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett. A külföldi értékesítést véleménye szerint „alulról építkezve” lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló termékeket készítenek. Franciaországban például a magyar feketeribizli pálinka, Németországban a birspárlat meg tudná vetni a lábát – vélte. A tulajdonos tájékoztatása szerint a 2015-ben Tiszaföldváron alapított, száz százalékban magyar tulajdonban levő Zsoldos Pálinka Kft., a Zsoldos Pálinka Manufaktúra csak pálinkafőzést végez, bérfőzésből tavaly 11,8 millió forint árbevétele származott. Az értékesítés az ugyanazon tulajdonosi szerkezettel működő Zsoldos Fruit Szociális Szövetkezet feladata, amelynek nettó árbevétele tavaly mintegy 5 millió forint volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Pesszimistább a GKI a kormánynál növekedés, infláció és államháztartási hiány tekintetében
A GKI nem változtatott a 2024-re 2-2,5%-os növekedést váró prognózisán. Inflációs…
Tovább olvasom >A haltermelésben is szükség lehet vendégmunkásokra a hazai munkaerő hiánya miatt
A halászati ágazatban évek óta megfigyelhető kihívások ellenére 2024 ígéretes…
Tovább olvasom >A BAT további 60 milliárd forintos beruházásával Pécsen füst nélküli termékek új gyártóközpontja jön létre
A mai napon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel bejelentett befektetés…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >