Kakaóhéjból és gyümölcsléből fejlesztik az újfajta, cukormentes csokoládét
Svájci tudósok egy forradalmi módszert dolgoztak ki, amely megváltoztathatja a csokoládégyártás jövőjét. A Zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben (ETH Zürich) Kim Mishra és csapata olyan csokoládét fejlesztett ki, amely a kakaónövény szinte minden részét felhasználja, beleértve a gyümölcspépet, a levet és a héjat is. Az új módszernek köszönhetően az így előállított csokoládéban nincs szükség hozzáadott cukorra, mivel a kakaó természetes nedvéből nyert édes szirup elegendő édességet biztosít.

Az új típusú csokoládé nem csak ízében, de környezeti hatásában is ígéretes
A hagyományos csokoládégyártás során általában csak a kakaóbabot használják fel, míg a kakaógyümölcs többi része, amely értékes tápanyagokat tartalmaz, hulladékként a földeken marad. Ez az új eljárás azonban lehetővé teszi, hogy a kakaó teljes gyümölcsét hasznosítsák, csökkentve ezzel az élelmiszerpazarlást és hozzájárulva a fenntarthatósági törekvésekhez.
Az új csokoládé különlegessége a kakaó nagyon édes nedvében rejlik, amely gyümölcsös, kissé ananászos ízű. Ezt a levet desztillálják, hogy egy koncentrált szirupot kapjanak, amelyet a gyümölcshússal egyesítenek. Az így kapott keveréket szárított kakaóhéjjal, vagyis endokarpiummal keverik össze, így egy rendkívül édes kakaózselé keletkezik, amely megőrzi a kakaó természetes ízvilágát.
Az új típusú csokoládé nem csak ízében, de környezeti hatásában is ígéretes. Az élelmiszeripar jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár, így az élelmiszerpazarlás csökkentése fontos lépés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az új módszer nemcsak fenntarthatóbbá teszi a csokoládégyártást, hanem a kakaógyümölcs teljes potenciálját is kiaknázza.
Természetesen felmerül a kérdés, hogy milyen lesz az íze ennek az újfajta csokoládénak, és mennyibe fog kerülni. Az első tesztek alapján az ízvilág meglepően kellemes, gyümölcsös jegyekkel, amelyeket a koncentrált kakaószirup édesít. Az ár tekintetében azonban valószínűleg drágább lesz, mint a hagyományos csokoládé, mivel a felhasznált kakaógyümölcs-részek és a szirup előállítása költségesebb, mint a cukor hozzáadása.
Az új csokoládé azonban nem csak egy ínyencségi újdonság lehet, hanem egy lépés a fenntarthatóbb élelmiszeripar felé, amely csökkenti a pazarlást és hozzájárul a környezeti hatások mérsékléséhez. Az innovatív megoldás már most felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok érdeklődését, és várhatóan hamarosan a fogyasztók körében is nagy népszerűségnek örvendhet.
Kapcsolódó cikkeink
Világnapján ünnepeljük a csokoládét!
Nehéz, sőt, már-már fájó elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek…
Tovább olvasom >Dr. Kozák Tamás: „A magas inflációnak hosszú az árnyéka”
A 2024-es év gazdasági folyamatai érzékenyen érintették a hazai kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >Rekordmélyre zuhant az innováció a spanyol FMCG-piacon
Spanyolországban 15 év alatt 48%-kal esett vissza az új termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >