Jövőre meghaladhatja 350 millió tonnát a világ szójatermése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 07. 06. 10:14

Átmeneti lehet az idei termelés-visszaesés ebből az olajos magból. Ha Argentína megrázza magát, és Brazília ugyanúgy folytatja a növekedést, mint idén, akkor jövőre újabb rekord elé nézhetünk. Ez nem feltétlenül jó hír a magyar gazdáknak – írja az agrarszektor.hu.

A szárazság miatt csak enyhén romlott az Egyesült Államokban a szójavetések állapota: 74 százalékuk még mindig jó, illetve kitűnő állapotban van. Természetesen az egyes államokban szélsőségesen különböző helyzetek alakulnak ki. Missouiriban csak a szójatáblák 48 százaléka sorolható a szép állományok közé, de Kansas, Dél-Dakota, Észak-Karolina és Louisiana államban is megvan a hatása a csapdékhiányos szezonnak. Az USA idén bő 116 millió tonnás összetermést vár ettől a kultúrától.

Brazília 2018-ban átveszi az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb szójatermelője címet, de jövőre a mostani 118 millió tonnás eredményre is rákontrázhat, 119 millió tonnára emelve azt. Argentínában nem várható még egyszer ennyire gyenge termés, mint az idei 37 millió tonnás volt, inkább 56 millió tonnát vár az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) . Mindent összevetve az idei 338-339 millió tonnás globális termést jövőre 355 millió tonnára tornázhatják fel a világ szójatermelői. Ez 5 százalékos emelkedést jelentene, és egyben meghaladná a 2016/2017. évi rekordot.

Időközben Ukrajna is elkészítette összesítését a szójavetésről: a tavalyi 2 millió hektár után végül 1,67 millió hektárt sikerült bevetni vele. A kéttonnás ukrán hozamokat tekintve ez idén 3,3 milliót tonna körüli szójababmennyiséget jelenthet a betakarításkor. Magyarországon 52-55 ezer hektár körüli a szója termőterülete, harmadával csökkent a múlt évihez képest, miután a kultúra gyakorlatilag kikerült az ökológiai célterületből. A termeléshez kötött támogatás 55-60 ezer hektár között tarthatja a kultúra területét, ezt jelentősebben csak az öntözött területek bővítésével lehetne növelni. Mivel az árakban nem várható pozitív irányú változás, a nyereséges gazdálkodáshoz hektáronként 2,5 tonnás termést érdemes megcélozni. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink