Jonagold Almafesztivált rendeznek Rakamazon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 12:30

Kilencedik alkalommal rendezik meg a híres Jonagold Almafesztivált Rakamazon vasárnap, ahol egész napos termékbemutatóval és kulturális programmal várják a szervezők az érdeklődőket.

Zajácz Miklós, a Tokajjal szembeni kisváros művelődési központjának igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: bár a májusi fagy Rakamaz határában is megtizedelte az idén az almatermést, azért 30-40 fajta gyümölcsöt mégis ki tudnak állítani a termékbemutatón a helyi gazdálkodók. A régi fajtáktól a legújabbakig szinte minden kedvelt almafélét megkóstolhatnak majd az érdeklődők, közte a valamikor kedvelt jonatánból nemesített jonagoldot is, ami egyben a fesztivál névadó gyümölcse.

A településen nagy hagyománya van az almatermesztésnek, a gyümölcsöt ma is sokan Rakamaz aranyaként emlegetik. Jelenleg két nagy gazdaság, a helyi Almatermesztő és Értékesítő Szövetkezet, valamint a Növénytermesztő Kft. foglalkozik a gyümölcs termesztésével, illetve sok egyéni gazdálkodó is.

A kisváros jellemző termékét köszöntő vasárnapi fesztiválon délelőtt 10 órakor kezdődik a program a művelődési központ előtti téren, ahol nonstop lépnek fel a kulturális együttesek.

Táncbemutatót tart az Eastern Eagles LineDance Club Western, a Country Táncház, a Gold Dance Klub, valamint a Debreceni Maróthi György Néptáncegyüttes és a Mezőcsáti Népi Együttes. Fellép a kárpátaljai Beregszászi Dixieland Band, illetve a Gombóc Együttes, továbbá a helyi általános iskola művészeti csoportjai is.

A tarpai Beregi Citerazenekar népdalokat, a nyíregyházi Mandala Dalszínház pedig LGT-számokat ad elő, az napot a 19 órától kezdődő Komár László rock and roll partija zárja.

A legkisebbeknek bábelőadást is rendeznek, a Szivárvány Bábszínház a Csizmás Kandúr című darabot mutatja be.

A részt vevő csoportok egy utcai felvonuláson is részt vesznek, a látványos minikarnevál 13.15 órakor kezdődik Rakamazon vasárnap a Jonagold Almafesztiválon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink