Jól teljesítenek a diszkontok

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

A magyar háztartások elsősorban diszkontüzletekben és a hipermarketekben szerzik be a sütéshez-főzéshez használt fűszereik java részét és – a GfK Hungária háztartások privát fogyasztását monitorozó ConsumerScan adatai szerint – elsősorban a gyártói márkákat részesítik előnyben.A magyar háztartások zöme rendszeresen vásárol fűszert – fűszermalom, zacskós, üveges és más kiszerelések formájában –, ezt bizonyítja az is, hogy a fűszerek éves penetrációja évek óta 78–79 százalék között mozog. A kategóriából megvásárolt mennyiség 1,4 százalékos bővülése az egy-egy alkalommal megvásárolt fűszermennyiség enyhe növekedésének tudható be. A kereskedelmi márkák eladott mennyiségből való részesedése a piac közel egyharmadát teszi ki.
A kategóriában jellemző átlagárak tavaly közel 4 százalékkal növekedtek a 2006. évihez viszonyítva, amely lényegesen elmarad a 2007-es infláció értékétől.
A hipermarketek és a diszkontok összesített mennyiségi részesedése a teljes fűszerpiacból 2007-ben megközelítette az 52 százalékot. Ez nem mondható jelentős változásnak, tekintve, hogy az azt megelőző évben ez az arány kicsivel több, mint 50 százalék volt. Ám amíg 2006-ban ebből az 50 százalékból azonos arányban részesedett a két csatorna, addig 2007-ben már a diszkontok piacrésze meghaladta a 28 százalékot, míg a hipermarketeké kicsivel több mint 23 százalékra esett vissza. Ez az ugrásszerű növekedés annak tudható be, hogy a diszkontokban értékesített fűszerek mennyisége 14 százalékkal nőt tavaly a 2006-ban mérthez képest, ami tízszerese a kategória mennyiségbeli növekedésének. Egyre többen vásároltak egyre gyakrabban fűszereket – azaz a bolttípus esetében nőtt a vásárlási gyakoriság, és bővült a vásárlói hatókör.
Külön érdemes kiemelni a fűszerkeverékeket és a tradicionális magyar konyha elengedhetetlen fűszerét, a pirospaprikát. A kiemelés oka az előbbi esetében a 10 százalékos mennyiségbeli csökkenés, utóbbinál pedig a közel 16 százalékos mennyiségbeli növekedés. A fűszerkeverékek esetében a csökkenés hátterében az a két tény áll, hogy a vásárló háztatások száma is csökkent 2007-re, és a jelenlegi vevők is ritkábban vásárolják a termékkategóriát. A pirospaprika esetében egyértelműen főként a vásárlási gyakoriság 10 százalékos, másodsorban a penetráció 7 százalékos növekedése áll a jó szereplés mögött.

Kapcsolódó cikkeink