Jól járhatnak a beszállítók a tervezett törvénymódosítással

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 21. 00:01

A Híszerző értesülései szerint felmondott Jaross Tamás, Matolcsy miniszteri biztosa. A Metro volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet.

A Hírszerző úgy tudja, Jaross azért lépett ki, mert nem értett egyet a kormány hipermarketek ellen tervezett intézkedéseivel.
A Hírszerző piaci forrásai szerint a kormány a hazai beszállítókat és a hazai üzletláncokat (például a CBA-t, a Coopot vagy a Reált) akarja helyzetbe hozni a multinacionális hipermarketekkel szemben, Jaross Tamás viszont, aki 1993-tól 2005-ig a magyarországi Metro áruházak vezérigazgatója volt, a kereskedők és a beszállítók viszonyának rendezésében együtt akart működni az egész piaccal, beleértve az áruházláncokat is.
A Hírszerző a kormány koncepcióját abból a törvénymódosítás-tervezetből szűri le, amelyben a beszállítók javára változtatnák meg a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvényt. Fontos megjegyezni, az hogy a kormány a hazai üzletláncoknak is kedvezni akar a törvénymódosítással, a tervezetből nem derül ki.
A Hírszerző birtokába jutott dokumentum szerint az eddigi 500 millió helyett 2 milliárd forintra emelnék a tisztességtelen magatartásért járó bírság plafonját, emellett a kereskedőnek kétszeresen meg kellene térítenie a beszállítónak okozott kárt és még az üzletét is bezárathatná 30 napra a hatóság. Ezen túlmenően a kormány a termék beszeerzési árának 3 százalékára korlátozná a beszállítóktól követelhető díjak mértékét, amit az áruházláncok általában a marketing- és a logisztikai költségekhez való hozzájárulásként, illetve „polcpénzként” kérnek beszállítóiktól.
A kereskedőknek emellett megtiltanák, hogy beszállítóik árai alá csökkentsék termékeik árát, sőt árengedményeiket nem hirdethetnék a sajtóban. Az a módosítás is a beszállítók pozícióját védi, hogy nem ellenőrizhetnék beszállítóik gyártóhelyiségeit. Az új szabályozás tovább szűkítené a fizetési határidőt is, az eddigi 30 napos fizetési határidőt a zöldség-gyümölcs, illetve a romlandó áru esetében 15 napra csökkentenék. Az új szabályok attól is védenék a beszállítókat, hogy a kereskedő azt követelhesse tőlük, vásárolják vissza az el nem adott termékeket – közli a hirszerzo.hu.

Kapcsolódó cikkeink