Jobb idők!
A Jénai Egyetem egy még a COVID előtti időszakban készült tanulmánya szerint a vendégek este kedvesebbek a személyzettel, mint napközben, már ha a nagyobb borravalók mértékéből erre lehet következtetni. A projekt során azt is vizsgálták, mit kell tennie a személyzetnek, ha a borravaló mértékét kissé fel akarja tornászni, és mi az, amit érdemes elkerülnie. A különféle periódusokat összehasonlítva megállapították, hogy a vendégek a szabadságuk alatt a legbőkezűbbek – különösen erős időszak a karácsony –, a legbőkezűbb óra pedig este tizenegykor kezdődik meg. A borravaló éjjel aktív igazán, mértéke pénteken, szombaton, illetve ünnepnapokon a legmagasabb, a hét eleji hétköznapokon pedig a legsoványabb. A legkorábban érkező, illetve a legtovább maradó vendégek a legfukarabbak. A jatt mértéke függ a vendégek kedvétől is: a jókedvű társaságok átlagosan kétszer annyi pénzt hagynak a személyzetnek, mint mások. A férfi vendégek a női személyzetnek magasabb borravalót adnak, mint a férfi pincéreknek, míg a hölgyvendégek éppen őket részesítik előnyben. //
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >