Jobb idők!
A Jénai Egyetem egy még a COVID előtti időszakban készült tanulmánya szerint a vendégek este kedvesebbek a személyzettel, mint napközben, már ha a nagyobb borravalók mértékéből erre lehet következtetni. A projekt során azt is vizsgálták, mit kell tennie a személyzetnek, ha a borravaló mértékét kissé fel akarja tornászni, és mi az, amit érdemes elkerülnie. A különféle periódusokat összehasonlítva megállapították, hogy a vendégek a szabadságuk alatt a legbőkezűbbek – különösen erős időszak a karácsony –, a legbőkezűbb óra pedig este tizenegykor kezdődik meg. A borravaló éjjel aktív igazán, mértéke pénteken, szombaton, illetve ünnepnapokon a legmagasabb, a hét eleji hétköznapokon pedig a legsoványabb. A legkorábban érkező, illetve a legtovább maradó vendégek a legfukarabbak. A jatt mértéke függ a vendégek kedvétől is: a jókedvű társaságok átlagosan kétszer annyi pénzt hagynak a személyzetnek, mint mások. A férfi vendégek a női személyzetnek magasabb borravalót adnak, mint a férfi pincéreknek, míg a hölgyvendégek éppen őket részesítik előnyben. //
Kapcsolódó cikkeink
Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >Továbbra is durvák a balatoni árak
A Balatonnál nyaralók idén sem számíthatnak olcsó étkezésre – különösen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új irányt vesz az Auchan: kisebb boltokkal lépne szintet a hipermarketlánc
Az Auchan Magyarország új stratégiát hirdetett: a következő években kisebb…
Tovább olvasom >Jelöljön Ön is, ki kapja a Gundel-díjat 2025-ben!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >