Jó haltermésre számít a MA-Hal
Sikeres évet zárhatnak a hazai haltermelők, a tavalyihoz képest 3-5 százalékkal növekedett a haltermés, mivel kedvezők voltak a hidrológiai körülmények és a nyári hőmérséklet. Az emelkedés nem az egyedszámból adódik, hanem abból, hogy a jobb körülmények között nagyobb súlyt értek el a halak – mondta a Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) elnöke.
A Magyarországon elfogyasztott halmennyiség 70 százaléka ponty, és Németh István szerint a fogyasztók az idei karácsonyi szezonban a tavalyi árakon juthatnak halhoz. A tógazdaságok az idén a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a közvetlen értékesítésre, ami azt jelenti, hogy azokon a helyeken, ahol a termelők árulják a saját halaikat, 1000 forint körüli áron kínálnak egy kiló pontyot. Európában visszaszorult a korábban hiányt okozó pontybetegség, a koiherpesz-vírus, ami segít az árak kordában tartásában.
A magyarországi halfogyasztás folyamatosan nő, a rendszerváltáskor jellemző 2,8 kilogrammnyi, egy főre jutó éves mennyiség a múlt évre 6,7 kilóra emelkedett, de ez még messze van a 22 kilós uniós átlagtól. A fogyasztás bővülésében a MA-Hal elnöke szerint szerepe van az uniós és hazai költségvetési forrásból finanszírozott, 800 millió forint keretösszegű Kapj rá! marketingkampánynak is.
Németh István úgy látja, a növekvő halértékesítés ellenére továbbra is gond, hogy a hazai fogyasztás szezonális, ünnepekhez kötött, így a január és a február mélypontnak számít. Tudatosítani kell a fogyasztókban, hogy a hal nem csak az ünnepek idején egészséges, kívánatos lenne a heti egyszeri halételfogyasztás. A kínálat ehhez adott lenne, a magyarországi haltermékekből bőven jut exportra, és az utóbbi években javult a feldolgozottsági fok is – mondta. (vg.hu, Kelemen Zoltán)
Kapcsolódó cikkeink
Rekordév a halgazdaságokban – de még mindig kevés halat eszünk
A 2024-es év kiemelkedően sikeres volt a magyar haltermelés számára:…
Tovább olvasom >Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >A dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökken
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >