Jelentősen gyorsult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése októberben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 11. 03. 09:27

Jelentősen gyorsult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése októberben az Egyesült Államokban az ISM gazdaságkutató intézet felmérése szerint, valószínűleg annak hatására, hogy a koronavírusos betegek számának csökkenése erősítette a fogyasztói keresletet, de a vállalkozások továbbra is szenvednek az ellátási láncok zavarai és ennek következményeként a rendkívül magas árak miatt.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének kedden közölt adatai szerint az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 66,7 pontra emelkedett a szeptemberi 61,9 pontról, ami a legmagasabb érték az index megalkotása, 2008 óta. Elemzők csak enyhe növekedésre, 62,0 pontra számítottak.
Idén immár a negyedik hónapban döntött rekordot az index értéke, előzőleg júliusban, májusban és márciusban is történelmi csúcson állt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

A feldolgozóiparon kívüli szektorban a termelés alakulását mutató alindex 7,5 ponttal 69,8 pontra emelkedett októberben. Az új megrendelések mutatója 6,2 ponttal nőtt, a rekordszintet jelentő 69,7 pontra. A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke viszont 1,4 ponttal, 51,6 pontra csökkent. A bekerülési árak alakulását mutató alindex 5,4 ponttal, 82,9 pontra kúszott fel.

Ez a szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe 49,2 pont fölötti értékkel megbízhatóan jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. Októberben már a 17. egymást követő hónapban jelzett gazdasági növekedést. Jelenlegi, 66,7 pontos értéke 6,1 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

A vártnál jobb beszerzésimenedzser-index azonban részben annak köszönhető, hogy a szállítási határidők hosszabbak lettek. A szállítási határidők alakulását tükröző mutató értéke 75,6 pontra emelkedett a szeptemberi 68,8 pontról. Az 50 feletti érték lassabb szállításokat jelez.

A szállítási idő meghosszabbodása általában azt mutatja, hogy a gazdaság erős, és a fogyasztói kereslet emelkedett. Jelenleg azonban a lassabb szállítások a járvány miatt kialakult hiányokra utalnak.

A szállítások elhúzódása és a magas árak újabb jelei annak, hogy a magas infláció valószínűleg nem annyira átmeneti jelenség, mint ahogy azt a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve gondolja. Az infláció hosszú hónapok óta meghaladja a 2 százalékos célszámot. A várakozások szerint a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán befejeződő ülésén döntést hoz a gazdaságösztönző céllal elindított pandémiás kötvényvásárlási program fokozatos kivezetéséről, amellyel csökkenti a gazdaságba injektált pénz mennyiségét.
Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén kedden tette közzé az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke jelentősen, a szeptemberi 54,9 pontról 58,7 pontra emelkedett. A termelés az utóbbi három hónap legerősebb ütemével nőtt, tovább gyarapodott az új megrendelések állománya, ugyanakkor az adatok gyűjtésének kezdete, 2009 októbere óta a leggyorsabb mértékben bővült a teljesítésre váró megrendelések állománya. A munkaerőhiány miatti aggodalmak és az ellátási láncok zavarai azt eredményezték, hogy az üzleti bizalom szintje nyolchavi mélypontra süllyedt.

 

Kapcsolódó cikkeink