Jelentős bérkülönbségek mutatkoznak a kiskereskedelemben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 08. 14. 11:40

A kisboltokban dolgozó eladók havi keresete bruttó 200 ezer forint körül van – írja a Blokkk.com nyomán a Világgazdaság Online. A legjobban fizető mikrovállalkozás a benzinkút, ahol bruttó 193 ezer forintot visznek haza az öt–kilenc főt foglalkoztató kutak alkalmazottai, a legkevesebbet pedig a könyvesboltban dolgozók keresik. Ugyanakkor az alkalmazotti létszám emelkedésével a bérolló is nyílik a legkevesebbet és a legtöbbet fizető kisboltok alkalmazottainak fizetése között, a különbség – például az autókereskedésben dolgozóknál – elérheti akár a 100 ezer forintot is.

 

Az elmúlt évben érdemben nem változott a bolti eladók, árufeltöltők, pénztárosok, raktárosok száma. Több mint 144 ezren dolgoznak ezeken a területeken, a fizetésük pedig átlagosan bruttó 217 ezer forint körüli, ezen belül a 250 fő feletti áruházláncokban már mintegy bruttó 250 ezer forint. Az elmúlt egy évben a kötelező minimálbér és a munkaerőhiány jelentős béremelést kényszerített ki a kiskereskedelemben, a havi bruttó átlagkeresetek emelkedésének aránya két számjegyű volt, és elérte a 14 százalékot – írja a portál.

A 10–19 főt alkalmazó kisvállalkozásoknál is a benzinkút vezeti a sort 211 ezer forintos bruttó fizetéssel, és a zöldségesbolt zárja, ahol 29 ezer forinttal alacsonyabbak a bérek. A nagyobb könyvesboltokban a bruttó bér eléri a 208 ezer forintot is, ami megegyezik a hasonló alkalmazotti létszám­mal rendelkező autókereskedésben dolgo­zók fizetésével.

A 20–49 alkalmazottat foglalkoztató cégek között már több bolt tud 200 ezer forint feletti bruttó fizetést adni. Az élen az autókereskedés áll 227 ezer forinttal, a sor végére a húsbolt került 190 ezer forinttal.

A középvállalkozó boltosoknál már 108 ezer forint a bérolló a legjobban fizető italbolt és a legrosszabbul fizető könyvesbolt között. A teljes kis- és középvállalkozói kört nézve a legrosszabbul a könyvesbolt fizet, 166 ezer forintot, a legtöbbet pedig az autókereskedés, 274 ezer forintot.

A legmagasabb bért a nagy bútorboltok fizetik, bruttó 291 ezer forintot, a legkevesebbet a kisboltok közül az autókereskedésben keresnek a dolgozók, ahol a bruttó bér 171 ezer forint körül van.  (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink