Januárban romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 01. 25. 10:23

Az előző három hónapban elért javulás után januárban csökkent a fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban, bár a vártnál kevésbé a Conference Board gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.

A javulás után romlás jött

A várt 111,8 ponthoz képest kevésbé, 113,8 pontra süllyedt januárban a Conference Board fogyasztói hangulatindexe a decemberi 115,2 pontról.

A vártnál kisebb csökkenés az aktuális helyzet jobb megítélésének köszönhető. A kilátások azonban – benne a jövedelmi, gazdasági és foglalkoztatási lehetőségek megítélésével – romlottak.

A fogyasztók aktuális helyzetmegítélését számszerűsítő index 148,2 pontra emelkedett a decemberi 144,8 pontról. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig 90,8 pontra csökkent 95,4 pontról.

Lynn Franco, a Conference Board makrogazdasági mutatókkal foglalkozó igazgatója szerint az előző három havi javulás után a fogyasztói hangulatban bekövetkezett romlás arra utal, hogy az idei első negyedévben a gazdaság mérsékeltebb növekedési fázisba lépett, mivel a fogyasztók aktuális helyzetről alkotott megítélése javult. A kilátásokat borúsabban ítélik meg ugyan mint decemberben tették, az olyan nagyértékű beszerzések, mint a lakás, az autó és a nagyobb háztartási berendezések hat hónapra előre vonatkozó terveit azonban optimistábban állították fel.

Az inflációs várakozások mutatószáma januárban már a második egymást követő hónapban csökkent a novemberi 13 havi csúcsról.

Kapcsolódó cikkeink