Itt az idő, májasok! – Újabb pályázati lehetőség nyílt meg
Újabb közkedvelt termék vált elérhetővé a pályázók számára. Ezúttal a májasok és gyártóik előtt nyílik meg a lehetőség, hogy elnyerjék a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet. De érdemes résen lenni, mert a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbbak a KMÉ szabályai.
Már egy májas is lehet kiváló, amennyiben az előállítási körülményei eleget tesznek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak. És ez esetben nem elég csak a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályainak megfelelni.
Füstölt és füstöletlen készítmények egyaránt nevezhetnek
A kiváló májasok természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, sertés-, marha- vagy baromfimájból, húsból, gyártási szalonnából, ehető belsőségekből, adalék- és ízesítőanyagokból álló, hidegen kenhető termékek. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a 25% -os, akár kétféle állatból származó májtartalom már elég ahhoz, hogy egy terméket májasnak nevezzünk. Ezzel szemben a kiváló minőségű májasnak legalább 30% májat kell tartalmaznia, amely egy állatból származik. Kivétel a borjú-, baromfimájas, amelyek esetében a kétféle, minimum 25% májtartalom is megengedett. Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvvel ellentétben a KMÉ nem engedélyezi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását. A késztermék só-, zsír-, fehérje- és kalciumtartalma is meghatározott. A részletes, speciális tanúsítási követelményeket a KMÉ honlapján olvashatja.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >Idén is lesz uborkaszezon. Sőt, már van!
Nem várjuk tétlenül az uborkaszezont. Elkészítettük a kiváló minőségű fürtös…
Tovább olvasom >Egyre több termék rendelkezik Kiváló Minőségű Élelmiszer védjeggyel
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >