Itt az idő, májasok! – Újabb pályázati lehetőség nyílt meg
Újabb közkedvelt termék vált elérhetővé a pályázók számára. Ezúttal a májasok és gyártóik előtt nyílik meg a lehetőség, hogy elnyerjék a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet. De érdemes résen lenni, mert a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbbak a KMÉ szabályai.
Már egy májas is lehet kiváló, amennyiben az előállítási körülményei eleget tesznek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak. És ez esetben nem elég csak a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályainak megfelelni.
Füstölt és füstöletlen készítmények egyaránt nevezhetnek
A kiváló májasok természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, sertés-, marha- vagy baromfimájból, húsból, gyártási szalonnából, ehető belsőségekből, adalék- és ízesítőanyagokból álló, hidegen kenhető termékek. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a 25% -os, akár kétféle állatból származó májtartalom már elég ahhoz, hogy egy terméket májasnak nevezzünk. Ezzel szemben a kiváló minőségű májasnak legalább 30% májat kell tartalmaznia, amely egy állatból származik. Kivétel a borjú-, baromfimájas, amelyek esetében a kétféle, minimum 25% májtartalom is megengedett. Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvvel ellentétben a KMÉ nem engedélyezi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását. A késztermék só-, zsír-, fehérje- és kalciumtartalma is meghatározott. A részletes, speciális tanúsítási követelményeket a KMÉ honlapján olvashatja.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Megvalósuló tervek
Közel egy éve tölti be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >Idén is lesz uborkaszezon. Sőt, már van!
Nem várjuk tétlenül az uborkaszezont. Elkészítettük a kiváló minőségű fürtös…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >