Itt az idő, májasok! – Újabb pályázati lehetőség nyílt meg
Újabb közkedvelt termék vált elérhetővé a pályázók számára. Ezúttal a májasok és gyártóik előtt nyílik meg a lehetőség, hogy elnyerjék a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet. De érdemes résen lenni, mert a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbbak a KMÉ szabályai.

(Fotó: Pixabay)
Már egy májas is lehet kiváló, amennyiben az előállítási körülményei eleget tesznek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak. És ez esetben nem elég csak a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályainak megfelelni.
Füstölt és füstöletlen készítmények egyaránt nevezhetnek
A kiváló májasok természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, sertés-, marha- vagy baromfimájból, húsból, gyártási szalonnából, ehető belsőségekből, adalék- és ízesítőanyagokból álló, hidegen kenhető termékek. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a 25% -os, akár kétféle állatból származó májtartalom már elég ahhoz, hogy egy terméket májasnak nevezzünk. Ezzel szemben a kiváló minőségű májasnak legalább 30% májat kell tartalmaznia, amely egy állatból származik. Kivétel a borjú-, baromfimájas, amelyek esetében a kétféle, minimum 25% májtartalom is megengedett. Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvvel ellentétben a KMÉ nem engedélyezi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását. A késztermék só-, zsír-, fehérje- és kalciumtartalma is meghatározott. A részletes, speciális tanúsítási követelményeket a KMÉ honlapján olvashatja.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Újabb szervezet az egyre ismertebb Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékek tanúsítási folyamatában
A védjegy tulajdonosi jogait gyakorló ÉLBC NKft. felkérése nyomán 2025…
Tovább olvasom >Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >