Interpack Düsseldorf: World Star díjas a drPACK fóliája („Mentsétek az élelmiszert” – konferencia)
Frissen tartó fóliáiért a Csomagolási Vilagszervezet (WPO) World Star díjat vehette át a biatorbágyi drPACK vállalat ügyvezető igazgatója, Pelcz Antal a düsseldorfi Interpack keretében, a vásár kongresszusi termében, kedden délután.
– Családi vállalkozásunk szakemberei fejlesztették ki a Rollbox csomagolási rendszert, amely sokféleképpen használható frissen tartó fóliákból áll – mutatta be a nyertes termékcsaládot munkatársunknak a helyszínen. – Magyarországon hipermarketek és drogériák árusítják fóliáinkat, és növekszik az exportunk is. Külföldre különösen sok úgynevezett food stretch fóliát szállítunk német húsipari cégeknek.
Elmondta, hogy 1989-ben alapított vállalata polietilén fóliákra specializálódott az ipar, kereskedelem és háztartások számára. Éves forgalmuk 2 milliárd forint körül mozog. A könnyen, gyorsan használható, bármit hermetikusan csomagoló Rollbox termékcsaládot a drPACK szakemberei fejlesztettek ki. Tavaly díjat nyertek a Hungaropack versenyen, és ezert nevezhettek be a World Star „csomagolási világbajnokságra”.
Egy másik, nagy médiafigyelmet kapott kísérő rendezvény kedden fejeződött be a világ legnagyobb csomagolóipari szakvasarának zárónapja előtt.”Mentsetek az élelmiszert” (angolul „Save Food”) néven rendeztek nemzetközi konferenciát. Középpontjában két tanulmány állt; az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) megbízott két svéd kutatót azzal, hogy merje fel, mennyi megtermelt élelmiszer megy veszendőbe a világon.
– Miközben Földünk közel 1 milliárd lakója nem jut elegendő ennivalóhoz, a világon megtermelt élelmiszer 37 százaléka veszendőbe megy. Azaz, mintegy 1,3 milliárd tonna – hangsúlyozta Dr. Ulf Sonesson, a FAO tanácsadója. – Ilyen óriási mennyiség előállításához az érintettek hiába művelték meg a termőföldet, használtak vizet és energiát, ugyanakkor pedig feleslegesen terheltek a környezetet.
Rámutatott, hogy a kevésbé fejlett országokban a termést sokszor nem képesek betakarítani, azért semmisül meg rengeteg gabona. A raktározás, hűtés, szállítás hiányosságai szintén sok kárt okoznak. A fejlett országokban, például Európában inkább a háztartások pocsékolnak. További veszteségforrást jelent, hogy az ellátási lánc résztvevői pontatlanul egyeztetik a rendeléseket, illetve szállításokat. Európában és Észak-Amerikában egy lakosra évente, átlag 95-115 kilogramm elpocsékolt élelmiszer jut. Ez egyben indokolatlanul megnöveli a keresletet, és felfele hajtja a fogyasztói árakat.
Az Interpack azért karolta fel a konferenciát, hogy támogassuk a politikusok és a piac szereplőinek törekvéset arra, hogy kevesebb élelmiszer semmisüljön meg, mert a csomagolóipar jelentősen hozza tud járulni a veszteségek mérsékeléséhez. Ezt a konferenciát egyben a düsseldorfi vásár vállalati felelősségvállalási projektjenek tekintjük.
A problémák megoldási lehetőségeiről beszédet mondott a konferencián Ilse Aigner német szövetségi mezőgazdaság miniszter mellett többek között M. T. Traore, a FAO vezérigazgató-helyettese, Philippe Roulet, a Nestle globális csomagolóanyagokért és tréningért felelős vezetője, valamint Nina von Radowitz, a Metro fenntarthatósági és környezetvédelmi osztályának vezetője.
Tisztelt olvasóink az Interpackról részletes helyszíni tudósítást a Trade Magazin következő számában találnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megnyílt az FHA Szingapúr, hat kiállító az Agrármarketing Centrum standján
Több mint ötvenkét országból, mintegy ezerötszáz kiállító részvételével nyílt meg…
Tovább olvasom >„Szerelmem a trade marketing” konferenciasorozat: Infláción innen és túl
A „Szerelmem a trade marketing” konferenciasorozat alcíme idén „Infláción innen…
Tovább olvasom >A világ minden tájáról vonzza az iparági vezetőket a Fruit Logistica
A Fruit Logistica, a világ vezető gyümölcs- és zöldségipari szakkiállítása,…
Tovább olvasom >