Interpack Düsseldorf: World Star díjas a drPACK fóliája (“Mentsétek az élelmiszert” – konferencia)

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 16:30

Frissen tartó fóliáiért a Csomagolási Vilagszervezet (WPO) World Star díjat vehette át a biatorbágyi drPACK vállalat ügyvezető igazgatója, Pelcz Antal a düsseldorfi Interpack keretében, a vásár kongresszusi termében, kedden délután.

– Családi vállalkozásunk szakemberei fejlesztették ki a Rollbox csomagolási rendszert, amely sokféleképpen használható frissen tartó fóliákból áll – mutatta be a nyertes termékcsaládot munkatársunknak a helyszínen. – Magyarországon hipermarketek és drogériák árusítják fóliáinkat, és növekszik az exportunk is. Külföldre különösen sok úgynevezett food stretch fóliát szállítunk német húsipari cégeknek.

Elmondta, hogy 1989-ben alapított vállalata polietilén fóliákra specializálódott az ipar, kereskedelem és háztartások számára. Éves forgalmuk 2 milliárd forint körül mozog. A könnyen, gyorsan használható, bármit hermetikusan csomagoló Rollbox termékcsaládot a drPACK szakemberei fejlesztettek ki. Tavaly díjat nyertek a Hungaropack versenyen, és ezert nevezhettek be a World Star “csomagolási világbajnokságra”.

Egy másik, nagy médiafigyelmet kapott kísérő rendezvény kedden fejeződött be a világ legnagyobb csomagolóipari szakvasarának zárónapja előtt.”Mentsetek az élelmiszert” (angolul “Save Food”) néven rendeztek nemzetközi konferenciát. Középpontjában két tanulmány állt; az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) megbízott két svéd kutatót azzal, hogy merje fel, mennyi megtermelt élelmiszer megy veszendőbe a világon.

– Miközben Földünk közel 1 milliárd lakója nem jut elegendő ennivalóhoz, a világon megtermelt élelmiszer 37 százaléka veszendőbe megy. Azaz, mintegy 1,3 milliárd tonna – hangsúlyozta Dr. Ulf Sonesson, a FAO tanácsadója. – Ilyen óriási mennyiség előállításához az érintettek hiába művelték meg a termőföldet, használtak vizet és energiát, ugyanakkor pedig feleslegesen terheltek a környezetet.

Rámutatott, hogy a kevésbé fejlett országokban a termést sokszor nem képesek betakarítani, azért semmisül meg rengeteg gabona. A raktározás, hűtés, szállítás hiányosságai szintén sok kárt okoznak. A fejlett országokban, például Európában inkább a háztartások pocsékolnak. További veszteségforrást jelent, hogy az ellátási lánc résztvevői pontatlanul egyeztetik a rendeléseket, illetve szállításokat. Európában és Észak-Amerikában egy lakosra évente, átlag 95-115 kilogramm elpocsékolt élelmiszer jut. Ez egyben indokolatlanul megnöveli a keresletet, és felfele hajtja a fogyasztói árakat.

Az Interpack azért karolta fel a konferenciát, hogy támogassuk a politikusok és a piac szereplőinek törekvéset arra, hogy kevesebb élelmiszer semmisüljön meg, mert a csomagolóipar jelentősen hozza tud járulni a veszteségek mérsékeléséhez. Ezt a konferenciát egyben a düsseldorfi vásár vállalati felelősségvállalási projektjenek tekintjük.

A problémák megoldási lehetőségeiről beszédet mondott a konferencián Ilse Aigner német szövetségi mezőgazdaság miniszter mellett többek között M. T. Traore, a FAO vezérigazgató-helyettese, Philippe Roulet, a Nestle globális csomagolóanyagokért és tréningért felelős vezetője, valamint Nina von Radowitz, a Metro fenntarthatósági és környezetvédelmi osztályának vezetője.
Tisztelt olvasóink az Interpackról részletes helyszíni tudósítást a Trade Magazin következő számában találnak.

Kapcsolódó cikkeink