Indul az I. Gyulai Májas Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 21. 10:30

2007-ben első alkalommal került megrendezésre a Gyulai Vár melletti rendezvényterületen a Várkerti Vigasságok. A rendezvény céljai között szerepel, hogy népszerűsítse a méltán híres gyulai májast, a látogatókkal megismertesse a magyar biotermékeket, a hungarikum pálinkákat, gasztronómiai különlegességeket mutasson be a rendezvényre látogatóknak valamint Gyula város idegenforgalmi kínálata az eddigieknél még szélesebb körű programokat nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára.

A rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató programokat kínálnak a szervezők. A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének vezetésével a városban élőzene kíséretében vonulnak a Mesterségek lovagrendjeivel együtt a Várkertbe, ahol Borlovag avatási ceremóniával veszi kezdetét az V. Várkerti Vigasságok, I. Gyulai Májas Fesztivál. Színpadra lép többek között a Tihanyi-Tóth Vándorszínpad, a Dirty Slippers, a Republic.
Rég nem látott kedvenceink a Neoton Família hozza vissza a régi bulik hangulatát szombat este. A vasárnapi napon a magyar nyelvű popzene meghonosítója Bródy János lép színpadra.

A szombati napon a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a “Sertésmájból készült ételkülönlegességek” főzőversenyén megmutathatják, hogy ki hogy bánik a fakanállal.


Az I. Gyulai Májas Fesztivál alkalmából főzőversenyünket kiegészítettük két új gasztronómiai versennyel.

1.  Gyulai kenőmájassal készült hidegkonyhai  verseny
  
Házi körülmények között készített hidegkonyhai kompozíciót várunk 4 főre, mely hidegkonyhai termékben az alkotórészek között a fő elem a Gyulai kenőmájas.  
A szervezők ehhez 1 szál (250 gr.) gyulai kenőmájast biztosítanak.
Jelentkezési határidő:  2011. június 24. 
 
2. Gyulai kenőmájassal készült ételek receptversenye
 
Azon amatőr, vagy profi szakácsok saját receptjeit várjuk, akik a felhasznált nyersanyagok között szerepeltetik a Gyulai Kenőmájast. A receptet a megjelölt határidőn belül elküldik a [email protected] címre, egyben vállalják, hogy a receptet a rendezvény receptfüzetében megjelentessék a szervezők.  
  
Díjak:
1.-2. helyezett receptet a 2011. június 26-i bemutató főzésen a szervezők elkészítik 200 főre az ételt.
Fődíj: 2 éjszakás pihenés 2 fő részére a Panoráma Wellness Hotelben Békéscsabán.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete az idén Kolbászkészítési bemutatóval készül „Gyulai készítés 4 felvonásban”. Az elkészített remekeket meg is lehet kóstolni.
„Pillanatok az Egyesület életéből” című kiállításuk megtekinthető a rendezvény idején a Várkertben.

Az idei rendezvényünkön már harmadik alkalommal jelenik meg a Harruckern Fesztivál, melynek keretein belül a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény bemutatja a náluk tanulható szakmákat, képzőművészeti kiállítást tart valamint színpadi produkciókkal kedveskednek a rendezvényre kilátogatóknak.

Az Országos Méhészeti Egyesület is képviselteti magát a fesztiválon, mézkóstoló, mézvásár, valamint méztermelési és méhészeti eszközök bemutatója várja a látogatókat.

A rendezvény gasztronómiai fővédnöke: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

A rendezvény gasztronómiai házigazdája: Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöke.

Kapcsolódó cikkeink