Ilyenek lesznek a jövő otthonai

Szerző: Glázer Szilvia Dátum: 2023. 02. 28. 10:06

Vajon piramis alakú felhőkarcolókban élünk majd egy teljesen robotizált lakásban? Erről is beszélgetett Krizsó Szilvia Tátrai Bernadettel, a Fundamenta elnök- vezérigazgatójával a FutureTalks podcastban.

Tátrai Bernadett szerint négy tényező határozza meg azt, hogy miként fogunk élni 30-40 év múlva. Elsőként említette a klímavédelmet, másodikként a digitalizációt vagyis a technológiai fejlődést. A harmadik tényező a népesedés, és azon belül is a korfa kérdése, míg a negyedik, amivel számolnunk kell, az az urbanizáció. Tátrai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy ma tulajdonképpen a világ lakosságának 60 százaléka él városokban, sőt ez az arány Európában lényegesen magasabb, a fejlett országokban ez 80-85 százalék. Az elkövetkező időszakban, 2050-ig óriási népességrobbanás várható a világon, különösen Afrikában, ami azt is jelenti, hogy őrületes megacitik és metropoliszok fognak ott is kialakulni. Az építészek felhőkarcolókban gondolkodnak, amelyek a stabilitás miatt inkább piramis alakúak lesznek. Tátrai Bernadett azonban attól nem tart, hogy London, Párizs vagy éppen Budapest látképét ilyen piramisok alakítanák át, ez főként a népességrobbanás előtt álló országokra lesz jellemző. De az is biztos, hogy a technológiai fejlődés már nálunk is érezteti majd a hatását.  Például konyhai robotok készítik majd a család számára a vacsorát, és a hűtőszekrény rendeli majd online az élelmiszert, így nem kell majd a bevásárlással törődni a háziasszonynak.

„A jövőre felkészülni azonban csak oly módon lehet, ha foglalkozunk az öngondoskodással!” – véli Tátrai Bernadett. A Fundamenta vezérigazgatója szerint az öngondoskodásnak számtalan vetülete létezik: így fizikai formája és pszichológiai formája is létezik, és természetesen van anyagi és szakmai formája is. A fizikai formához tartozik például az, hogy milyen étrendet követünk, mennyire vagyunk egészségtudatosak, sportolunk-e és hogyan kezeljük a stresszt. A szociális öngondoskodásba tartozik az, hogy mennyi időt töltünk a családunkkal és a barátainkkal. A pénzügyi tudatosság az alapja az anyagi öngondoskodásnak, ami ott kezdődik, hogy egy család tervezi-e a bevételeit és kiadásait. A pénzügyi tudatosság része az is, hogy milyen megtakarítási formákat, milyen távra, milyen formában, melyik szolgáltatónál veszek igénybe. A pénzügyi tudatosság szintje nálunk még nem tart ott, mint például Nyugat-Európában, például a magyar lakosság 21 százalékának van hosszú távú megtakarítása, és Tátrai Bernadett úgy látja, hogy ez a következő tíz évben ez Magyarországon nem fog átalakulni.

Ha szeretne többet tudni a jövő otthonairól, arról, hogy a pénzügyi szektorban mikor veszik át a tanácsadók helyét a robotok, vagy hogyan élünk majd a 30-40 év múlva, akkor nézze meg a FutureTalks podcast sorozat legújabb adását. Youtube csatornánkon kéthetente újabb és újabb izgalmas kérdésekkel és izgalmas vendégekkel várjuk Önt.

Iratkozzon fel csatornánkra!

Kapcsolódó cikkeink