Ilyen drágulásra számíthatunk a húsvéti sonka és csokoládé piacán
Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a húsvéti sonka, tojás és csokoládék beszerzését, és lehetséges, hogy kivételesen az olcsóbb at választjuk az ünnepiből a minőségi helyett…

Zsebbe kell nyúlni idén
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta: az inflációs adatok növekedésében már nem látható további gyorsulás, így elméletileg nem lehetetlen, hogy nem lesz annyira durva idén a húsvéti termékek beszerzése.
„Az elmúlt év legmarkánsabb fejleménye az élelmiszerár-drágulás. Mégis, kedvező adatokat kapunk az inflációról: az utolsó két hónap statisztikája alapján már leszűrhetjük, hogy a növekedés lassulásnak indult. A fő mozgatója a drágulásnak az, hogy az ipar az átadási árainak emelésére kényszerült, hiszen nőtt az energiaár, a nyersanyagok ára, és még számos más tényező is. A novemberi és decemberi adatokat nézve azonban látszik, hogy az utóbbi hónapban nem nőttek ezek az árak, tehát ezzel a logikával elvileg a húsvéti készülődés ára sem lesz szükségszerűen túlzóan magas”
– mondta Vámos György.
A csokinyulak- és tojások készen állnak
Nem csak a gyerekek kezébe adjuk sokszor a csokitojást vagy a csokinyulakat, de sokan még a kertben, vagy akár egy parkban is szívesen szerveznek csokivadászatot. De fog-e drágulni, és ha igen, mennyivel, valamint min múlik a drágulás? Erről az Édességgyártók Szövetségét kérdeztük, akik alapos válaszokat adtak lapunk kérdéseire.
„Mivel mind az alapanyagok, mind a gyártás és szállítás költségei is emelkedtek, továbbá jelentősen megemelték a NETA adót az elmúlt nyáron, a húsvéti édesség termékek ára minden bizonnyal meg fogja haladni a tavalyit. Az áremelkedés termék- és gyártófüggő, az import például az alapanyagokra is rárakodó magyar NETA miatt például kisebb ütemben fog drágulni, mint a hazai gyártású termékek. A húsvéti termékek gyártása jellemzően már a téli szezonban megtörténik. Ekkor a forint éppen az eddigi legrosszabb időszakát élte, ezért az import hozzávalókat a gyártók is magasabb áron szerezték be, de a nyersanagy árak is hektikusak. A cukor például fel- le ugrált az utóbbi évben. Most éppen felfelé időszakot látunk”
– tudtuk meg a szövetségtől. Kitértek arra is, hogy már régen nem elégszünk meg a bevonómasszával: a magyarok egyre inkább a minőséget keresik.
Kapcsolódó cikkeink
Sonkák az árérzékenység hálójában
Nagyjából a tavalyi számokat és trendeket várják a sonkagyártók az…
Tovább olvasom >A rizs árának alakulása: miért drágul és hogyan hat ránk?
A rizs, mint alapvető élelmiszer, az utóbbi időben jelentős ármozgásokat…
Tovább olvasom >Lendületesen nyitotta az évet a budapesti tőzsde
Lendületesen nyitotta az évet a budapesti tőzsde irányadó mutatója: a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták a Joint Venture Szövetség vállalati díjait
A közel 40 éves múltra visszatekintő Joint Venture Szövetség (JVSZ)…
Tovább olvasom >Jön a kereskedelmi haszon mérséklése? A kereskedőket és az áruházláncokat is kritizálta Orbán Viktor évértékelőjében
Egyes alapvető élelmiszerek árát a kereskedők és az áruházláncok jelentősen…
Tovább olvasom >Zöldség, gyümölcs, tejtermék áfa-visszatérítés a nyugdíjasoknak: működni fog?
A miniszterelnök a szombati évértékelő beszédében bejelentette, hogy az év…
Tovább olvasom >