Ilyen drágulásra számíthatunk a húsvéti sonka és csokoládé piacán
Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a húsvéti sonka, tojás és csokoládék beszerzését, és lehetséges, hogy kivételesen az olcsóbb at választjuk az ünnepiből a minőségi helyett…

Zsebbe kell nyúlni idén
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta: az inflációs adatok növekedésében már nem látható további gyorsulás, így elméletileg nem lehetetlen, hogy nem lesz annyira durva idén a húsvéti termékek beszerzése.
„Az elmúlt év legmarkánsabb fejleménye az élelmiszerár-drágulás. Mégis, kedvező adatokat kapunk az inflációról: az utolsó két hónap statisztikája alapján már leszűrhetjük, hogy a növekedés lassulásnak indult. A fő mozgatója a drágulásnak az, hogy az ipar az átadási árainak emelésére kényszerült, hiszen nőtt az energiaár, a nyersanyagok ára, és még számos más tényező is. A novemberi és decemberi adatokat nézve azonban látszik, hogy az utóbbi hónapban nem nőttek ezek az árak, tehát ezzel a logikával elvileg a húsvéti készülődés ára sem lesz szükségszerűen túlzóan magas”
– mondta Vámos György.
A csokinyulak- és tojások készen állnak
Nem csak a gyerekek kezébe adjuk sokszor a csokitojást vagy a csokinyulakat, de sokan még a kertben, vagy akár egy parkban is szívesen szerveznek csokivadászatot. De fog-e drágulni, és ha igen, mennyivel, valamint min múlik a drágulás? Erről az Édességgyártók Szövetségét kérdeztük, akik alapos válaszokat adtak lapunk kérdéseire.
„Mivel mind az alapanyagok, mind a gyártás és szállítás költségei is emelkedtek, továbbá jelentősen megemelték a NETA adót az elmúlt nyáron, a húsvéti édesség termékek ára minden bizonnyal meg fogja haladni a tavalyit. Az áremelkedés termék- és gyártófüggő, az import például az alapanyagokra is rárakodó magyar NETA miatt például kisebb ütemben fog drágulni, mint a hazai gyártású termékek. A húsvéti termékek gyártása jellemzően már a téli szezonban megtörténik. Ekkor a forint éppen az eddigi legrosszabb időszakát élte, ezért az import hozzávalókat a gyártók is magasabb áron szerezték be, de a nyersanagy árak is hektikusak. A cukor például fel- le ugrált az utóbbi évben. Most éppen felfelé időszakot látunk”
– tudtuk meg a szövetségtől. Kitértek arra is, hogy már régen nem elégszünk meg a bevonómasszával: a magyarok egyre inkább a minőséget keresik.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >Sorban állnak az angyalhaj csokis fagylaltért
Elsőként készített fagylaltot angyalhaj csokoládéból Magyarországon Jakabfi Dávid patissier, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >