NÉBIH: Így válassz görögdinnyét!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 17. 11:12

Összegyűjtötte a NÉBIH, mire érdemes odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor – írja az origo.

A görögdinnye érettségének a megállapítása bár igényel némi szakértelmet, de nem a vásárlás során, hanem elsősorban a dinnyetermelő betakarítási tervezése során. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a leszedési időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyanígy lepottyannak).
Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.

A NÉBIH végezetül szolgál pár tanáccsal a görögdinnyét vásárlók számára is.

Alapkövetelmény, hogy a dinnye tiszta legyen.
A dinnyén látható hosszirányú karcolás nem hiba, a szedőket segíti.
Enyhe jégverés nyomai, melyek apró, száradt benoymódások, nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.
A megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye már nem ideális a fogyasztásra. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
Ne együk meg a dinnyét, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Ezek kerek barna foltokként látszanak a dinnyehéjon.
A nyugat-európai piacokon különösen keresett a magnélkülinek nevezett, valójában magszegény görögdinnye, de emellett igazi különlegesség a japán szögletes görögdinnye is, amit formába növesztéssel érnek el. (origo, Nebih.gov.hu)

Kapcsolódó cikkeink