Magazin: Ideális körülmények között

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 09. 16. 07:07

A Füredi Fagyizó évek óta a fagylaltversenyek élmezőnyébe tartozik, de hogy idén a legfontosabb kategória első két helyét is az üzlet társtulajdonosa, Dobó Norbert fagylaltjai szerezték meg – ilyen eredményre még a legöregebbek sem emlékeznek! Az autodidakta módon a szakma csúcsára jutott 35 éves cukrásszal sikereiről, terveiről beszélgettünk.

Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete

trade logo 2x superbrands Hogy került a szakmába?

Végzettségem szerint közgazdász vagyok, de még az egyetemi évek alatt beszippantott a cukrászda világa. 2007-ben kényelmi termékekkel kezdtük édesapámmal a fagylaltkészítést, folyamatosan jutottunk el a mostani színvonalig, bár én ma is úgy érzem, hogy még csak egy történet elején vagyok. A motivációm – ahogy a legtöbb sikeres fiatal kollégámé – az, hogy különbözzek a többiektől; a kísérletezésben lelem az örömömet, és persze a fejlődés lehetőségét is.

trade logo 2x superbrands Jó helyen lévő üzlet, folyamatos fizetőképes kereslet, szakmai sikerek – mit jelent ehhez képest az eltérés az átlagtól?

Vannak már csúcsfagylaltozóink, de itthon ebben a szakmában még mindenkinek van hová fejlődnie. És én egyébként is úgy érzem, hogy ha nem készítek új dolgokat, nem keresek új megoldásokat, óhatatlanul monotonná válik a munkám.

A kedvező lokáció, a sok vendég arra nyújt lehetőséget, hogy viszonylag kis árréssel is megérje különleges minőséget nyújtanunk. A jó eredményekre nagyon büszke vagyok – 2013-ban már szereztünk egy kategóriagyőzelmet –, ám az első két hely megszerzése nyilván a dolgok szerencsés összhangjának is köszönhető. Most a továbblépést egy nagyobb előkészítő műhely kialakításában képzelem el, ahol egyedi variegátókat és alapokat tudunk főzni.

Dob Norbert

„Egy történet elején járok még”

trade logo 2x superbrands Terjeszkedni szeretne?

Az is egy lehetőség, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy az itt készülő alapanyagokat értékesítjük majd – aztán ha az beválik, lehet majd új üzletekben is gondolkodni. A fagylaltozónkat mindenképpen bővíteni szeretném.

trade logo 2x superbrands Milyennek látja a szakma színvonalát?

Az átlagszínvonalat erősen befolyásolja a vásárlóerő, ami komoly visszatartó erő. Sokan így is megtalálják a számításukat! Ám a cukrászatban is érezhető a gasztroforradalomnak nevezett folyamat hatása: sok fiatal ambiciózus kollégával találkozom a versenyeken, évről évre új arcokkal is. Aki fejlődni akar, annak megvan a lehetősége.

trade logo 2x superbrands Ön miből meríti az inspirációt?

Annyi szakirodalmat olvasok, amennyit csak lehet, de még az éttermek édességei is adnak néha tovább gondolható ötleteket. Aki alkot, az hajlamos időnként „túlgondolni” magát, velem is előfordult már, így aztán a versenyekre legtöbbször olyan termékekkel megyünk, amelyek beváltak az üzletünk közönségének körében is. A kedvenc saját receptem a Füredi mákvirág, egy fűszeres-rumos-mákos fagylalt sóskaramella-rétegekkel; ezt is a vendégeink körében teszteltük először.

Próbálunk természetesen az egészségtrendekhez is alkalmazkodni. Napi 28-30 féle fagylaltunk nagy része nem tartalmaz glutént, a gyümölcsösek mind laktózmentesek, de cukormentes alig készül – csekély rá az igény –, de azért az átlagnál kicsit kevesebb cukrot használok.

trade logo 2x superbrands Milyen pluszt kapott a versenytől?

Érzékeltünk némi forgalomnövekedést; úgy tűnik, most célirányosan is jönnek hozzánk.

A hazai versenyeken kivívott sikerek presztízst jelentenek, de ugyanennyire fontos, hogy a tanulás, a fejlődés lehetőségét is hozzák. Viszont arra, hogy külföldön is versenyezzek, még nem érzem késznek magam.

trade logo 2x superbrands Használ marketingeszközöket?

Alig, mert nem sok többletet hoznának a márciustól októberig nyitva tartó Balaton melletti üzletnek. Inkább a HR-munkára figyelek jobban, hiszen nálunk az eladókon rendkívül sok múlik; igyekszünk jó munkakörülményeket nyújtani nekik, 8 óránál nem kell többet dolgozniuk, és az állandó stábunknak télen is biztosítunk juttatásokat. //

A Füredi Fagyizó évek óta a fagylaltversenyek élmezőnyébe tartozik, de hogy idén a legfontosabb kategória első két helyét is az üzlet társtulajdonosa, Dobó Norbert fagylaltjai szerezték meg – ilyen eredményre még a legöregebbek sem emlékeznek! Az autodidakta módon a szakma csúcsára jutott 35 éves cukrásszal sikereiről, terveiről beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkeink