Közgyűlés 2022

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 17. 10:53

A Magyar Cukrász Ipartestület októberben tartotta a pandémia miatt februárban elhalasztott éves közgyűlését a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpontban.

Az idei közgyűlést szakmai kiállítás előzte meg a szponzorok és partnerek részvételével – 18 cég állította ki termékeit, újdonságait –, amit izgalmas előadások követtek. A délelőtt kiváló lehetőséget adott arra, hogy az ország minden részéről érkező cukrász kollégák közelebbről is megismerkedhessenek a beszállító partnerek ajánlataival.

Selmeczi László társelnök megszólalásában összefoglalta, hogyan hatnak a NETA törvényi változások a vendéglátó-cukrászatokra, milyen lépéseket és javaslatokat tett az ipartestület az ellentmondások és kérdések tisztázása érdekében. A Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetés eredménytelen volt, a jogalkotó nem kívánja megváltoztatni a jogszabályt az ipartestület javaslatai alapján.

A másik, nagy érdeklődéssel várt téma az NTAK kötelező adatszolgáltatás-rendszer januári indulása volt, amiről Bődi Ivett, az MTÜ Turizmus­stratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese tartott előadást.

A délutáni közgyűlésen hangzott el a 2021-es évi elnöki beszámoló a közelmúlt büszkeségre okot adó eredményeiről és a megvalósított programokról (lásd keretes anyagunkat!).

Horváth Ferenc Pataki János-díjat kapott

A hivatalos program végén ünnepélyes díjátadásokra került sor. A magyar cukrászatért kifejtett több évtizedes tevékenységért díszoklevélben részesült a szekszárdi Zsitvai család, Károlyi Gabriella és Iván Dezső. Aranykoszorús mester címet kapott Rabóczky Andrea és Szabó Sándor, Magyar Kézműves Cukrászatért Díjjal tüntették ki Görömbei Sándornét, Karl Zsoltot és Vincze Lajost. Vastaps kíséretében vehette át Életmű-díját a kecskeméti Jakó Lajosné, akárcsak Bergmann Ernő és Bergmann Imre posztumusz életműdíját a Bergmann családok képviselői, Horváth Ferenc Pataki János-díjat vehetett át Pataki Ádámtól és Erdélyi Balázstól. Füsti Molnár Lajos, Halász Zsuzsanna és Mellis István önálló üzletvitelének 50. évfordulóját ünnepelte.

A közgyűlésre az ipartestület 68 tagvállalkozása regisztrált, a résztvevők létszáma meghaladta a 100 főt. //

 

Elnöki beszámoló

ErdélyiBalázs-Cukrász

Erdélyi Balázs
szakmai elnök
MCI

A 2021-es év eredményeit Erdélyi Balázs szakmai elnök foglalta össze beszámolójában.

Elkészült a székház tetőterének kialakítása, és sikerült berendezni székházunk harmadik szintjét. A tanműhely egy új, 20 literes habverőgéppel gyarapodott, a tanfolyamok kivetítésére pedig egy új kamerarendszer került kialakításra. Mindhárom szinten új wifi jelerősítő rendszer épült ki, így a képzéseken akár 15-20 fő is zavartalanul használhatja az internetet.

Az ipartestület új logócsaládot kapott a letisztultabb, modernebb, hatékonyabban használható arculati megjelenés elérése érdekében.

A Nemzeti Tehetség Program keretében és támogatásával megvalósult KOVÁSZ programunk, amelyben 15 fiatal, tehetséges kolléga mentorálására nyílt lehetőség.

A Tempus Közalapítványnál az Erasmus+ mobilitási programban 2020-ban elnyert pályázat keretében 56 főnek nyílt lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre a 2 éves időtartam alatt.

A már hagyományos Év Fagylaltja és Magyarország Tortája versenyek mellett megszerveztük a Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kötött Egy a Természettel versenyt, valamint pályázatot írtunk ki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményének megalkotására.

A pandémia első hullámai után a tanműhely októberben és novemberben teljesen gőzzel működött, egymást követték a szakmai bemutatók, workshopok. Hazai és külföldi mesterek tartottak rendkívül értékes bemutatókat, rekordszámú érdeklődés mellett.

A magát már komoly szakmai rendezvénnyé kinövő, „Újra dübörög a banda…” címet viselő kétnapos cukrásztalálkozónk ősszel Mátészalkán már ötödik alkalommal került megrendezésre. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink