Huszonkét majonéz közül háromnál talált hiányosságokat a Nébih
Huszonkét majonézt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzött termékek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, háromnál azonban jelölési hiányosságokat találtak, illetve közülük kettőnél a tartósítószer tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.
A Nébih csütörtöki közleménye szerint a határérték feletti tartósítószer miatt a felügyelők összesen 300 ezer forint bírságot szabnak ki, az enyhébb jelölési hibák miatt figyelmeztetik az élelmiszer-vállalkozókat, akiknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk kijavításukra.
A flakonos mártásoknál egyebek mellett vizsgálták a nedvesség- és zsírtartalmat, az omega-3 zsírsav mennyiségét, növényiolaj-összetételt és a kén-dioxid tartalmat.
Az elemzés szerint a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől, és az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a szakemberek.
Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéznél a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
Közölték, a kedveltségi – szín, illat, íz – vizsgálaton az Univer majonéz nyerte el leginkább a szakértő és laikus kóstolók tetszését, második lett a Penny terméke, harmadikként a Reál majonéz végzett – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: az élelmezésbiztonság kiemelten fontos minden országban
A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország…
Tovább olvasom >Végre, megint miénk itt a tér!
Ünnep, tradíció, kultúra, étel-ital, rengeteg élmény – ezt jelenti az…
Tovább olvasom >Összezárva friss marad – 7. Zsendülés Kertészeti Konferencia, Szeged
A jelenlegi helyzetben minden szinten össze kell zárni a sorokat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Javult az ifo májusi német üzleti hangulatindexe
A várt romlás helyett májusban már a második egymást követő…
Tovább olvasom >Az áprilisi hatalmas javulás után májusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is jelentősen romlottak
A GKI konjunktúraindexe az áprilisi 8 pontos javulás után májusban…
Tovább olvasom >Új uniós tanulmány a KAP állatjólétre és antibiotikum használatra gyakorolt hatásáról
Az Európai Bizottság új tanulmányt jelentetett meg, amelyben azt vizsgálják,…
Tovább olvasom >