Hordószám állnak az eladatlan mézkészletek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 12. 21. 11:26

Egyre-másra jelennek meg a hirdetések teljes méhcsaládok eladásáról. Alig 1500-1600 forintot adnak a felvásárlók a méz kilójáért, egyesek akácmézet át sem vesznek. Hordószám állnak az eladatlan mézkészletek, van, aki 2500 forintért maga szállítja akár házhoz is a termékét, miközben a multik polcai roskadoznak a külföldi eredetű, olcsón felvásárolt, ám kilónként 5000-6000 forintért árult termékektől.

A boltokban olcsó, külföldi méz kapható főként

“Siralmas látni, hova jutottak a minőségi méztermelők. A méhészet úgy működik, hogy az éves méztermést átadják az átvevőnek, abból a bevételből teleltetik a 200-300 családos állományukat. Nagyon sokan nem jutnak kristálycukorhoz, ami szükséges a méhnek, így a saját mézet kell visszaetetni télire”

– ecsetelte a problémát a Blikknek Boros Tibor, aki szerint már eddig is sok vállalkozást felszámoltak, de sorra dobják be a törölközőt olyanok is, akik generációk óta ezzel foglalkoznak.

Boros Tibor az ország egyik legismertebb darázs- és méhrajbefogó, több ezren követik a közösségi oldalait. Szerinte a multik egyszerűen kiszorítják a jó minőségű hazai mézet a piacról.

“Az importot erőltetik, amelynek eredete tisztázatlan, ukrán, kínai méz ömlik az országba. Ha a hazai méhészetek megszűnnek, a beporzó állománynak is vége. A természetben nincs, aki a kezelje a rajokat megtámadó betegségeket”

– panaszkodott a szakember.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink