Hódít a zéró, a light, de a hagyományosnak is vannak rajongói

Szerző: Budai Klára Dátum: 2022. 05. 11. 08:03

A szénsavas üdítőitalok piaca a megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhetően jelentős átrendeződések történtek, elsősorban a kiszerelések tekintetében. Az eddig is erőteljes trendként jelentkező fogyasztói tudatosság felerősödése intenzívebb ezirányú innovációkra sarkallta a gyártókat, legyen szó egészségesebb összetételről vagy a fenntarthatóságot jobban szolgáló csomagolásról.

Szerző: Budai Klára

Zubály Ildikó, a Szentkirályi Magyar­ország brand managere a NielsenIQ kiskereskedelmi indexét elemezve arról számol be, hogy 2021-ben a szénsavas üdítőitalpiac értékesített volumenben 2,3 %-kal nőtt, értékben azonban még ennél is dinamikusabban bővült; 7,7 %-os növekedést ért el, aminek egyik oka a kis kiszerelések jelentős erősödése volt. A Szentkirályi Magyarország Kft. márkái is hozzájárultak ehhez a növekedéshez, hiszen esetükben 5,2%-ot nőtt a kis kiszerelésből értékesített volumen.

– Csatornák tekintetében a szénsavas üdítők piaca erősen koncentrált. A 400 m²-nél nagyobb üzletekben történik a szénsavas üdítők értékbeni eladásának közel 60%-a. Azonban 2021-ben a kisebb területű boltok dinamikusabban tudtak növekedni, mind az 50 m² alatti, mind a 200 és 400 m² közötti üzletek szénsavasüdítő-eladása több mint 10% értékbeni növekedést hozott – jelenti Zubály Ildikó.

Palkó András- Coca-Cola

Palkó András
marketingigazgató
Coca-Cola HBC
Magyarország

Palkó András, a Coca-­Cola HBC Magyarország marketingigazgatója szerint a koronavírus-világjárvány hatásai 2021-ben is jól érezhetőek voltak az üdítőital-piacon. Az év elején a vendéglátóegységek még bezárásra kényszerültek, ami jelentős hatással bírt az üveges kiszerelésű termékek forgalmára. A gazdasági, egészségügyi körülmények ellenére a szénsavas üdítőitalok piacának kereskedelmi forgalma növekedni tudott az év folyamán.

– A növekedésből a Coca-Cola Magyarország által forgalmazott márkák is ki tudták venni a részüket, ennek köszönhetően további piaci előnyre tudtunk szert tenni – jelzi Palkó András. Hozzáteszi: a kis kiszerelések részesedése tovább tudott emelkedni a piacon, ami a rendkívül erős nyári szezonnak, valamint vállalatunk sikeres üzleti stratégiájának köszönhető. Az alapanyagárak növekedése a szénsavas üdítőitalok árát sem hagyta érintetlenül, minden kiszerelésen áremelkedés figyelhető meg.

A fejlődés útján

Horváth Adrienn, Márka

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) által kiadott, 2021-re vonatkozó éves jelentésből azt olvassa ki, hogy az alkoholmentes italgyártás összesített eredménye előző évhez képest minimális, szám szerint 2,5 %-os növekedést mutat. A szektor által gyártott szénsavas üdítők az egyetlen kategória, amelynek fogyasztása csökkent, még ha összesen csupán 2%-kal is.

– Ezzel szemben a Márka Üdítőgyártó Kft.-nél az előző évekhez hasonlóan vitathatatlanul sikeres évet zártunk 2021-ben is, mind a fejlesztéseket, mind az értékesítési számokat illetően. Termelési, értékesítési és gazdasági eredményeink kb. 10%-kal túlszárnyalták még a tervezett növekedést is. Összesen 112 millió palack üdítő került felsőlajosi gyárunkból a polcokra, majd a kosarakba, ez pedig 2021-hez képest 35%-os növekedést jelent. A szénsavas üdítők továbbra is vállalatunk zászlóshajói – ebben a kategóriában 37%-kal sikerült növekednünk. Ezzel pedig a piaci részesedésünk mostanra már túllépte a 9%-ot – szintén a MAGYÜSZ éves riportja alapján – közli Horváth Adrienn.

A szektorban megfigyelhető tendenciákkal kapcsolatban arról számol be, hogy a kisebb kiszerelésekre irányuló nyitottság a Márka üdítők esetén is igazolást nyer, félliteres szénsavas limonádéik 2018-hoz képest már 50%-os növekedést mutatnak.

A XIXO 2021-ben a szénsavas üdítőital­piacon tevékenykedő nagy márkák jellem­ző kereskedelmi gyakorlatával szembe menve kivezette a PET-palackos termékeit a kínálatából, és szénsavas italai már csak és kizárólag a végtelenszer újrahasznosítható alumíniumkiszerelésben kerülnek forgalomba.

Vecsei Márton, Hell

Vecsei Márton
XIXO márkavezető
Hell Energy Magyarország

– A bátor és progresszív lépésnek üzletileg is meglett az eredménye, a fogyasztók értékelik ezt a jövőbe mutató és fenntarthatóságra még inkább fókuszáló stratégiai irányváltást, aminek következtében dinamikusan tudtuk növelni a XIXO márka értékesítését – avat be Vecsei Márton, a Hell Energy Magyarország Kft. XIXO márkavezetője.

Tapasztalataik szerint egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható csomagolások, mint például az alumíniumpalack, amely a prémiumizáció irányába mozdítja el a kategória fogyasztóit.

– Mi ezt a trendet üdvözöljük ugyan, de nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a XIXO alapértékeihez hűen termékeinket elérhető áron értékesítsük. Ami az értékesítési csatornákat illeti, továbbra is szervezett kereskedelemben kerül értékesítésre a volumen nagy része, de nem szabad lebecsülni a független boltokban rejlő potenciált sem. Mi minden szegmensre kiemelt figyelmet fordítunk, és dolgozunk azon, hogy a XIXO mindig és mindenhol elérhető legyen a polcokon.

Simon Szabolcs, a Simon Gyümölcs stratégiai és elemzési ügyvezetője arról tájékoztat, hogy új szereplőként lépnek be a piacra, ebből kifolyólag nincsenek korábbi információik az eladást illetően, azonban úgy látják, az alacsony kalóriatartalmú és egészséges termékek felé nyit a fogyasztói közönség, erre szeretné cégük is alapozni az új termékeik stratégiáját.

Újító variánsok

– A nagy klasszikus ízek, mint a szőlő vagy a meggy, amelyek vitathatatlanul a Márka brandhez köthetőek, továbbra is eladási listánk vezetői, és a mai napig évről évre egyre nagyobb kereslettel tudnak büszkélkedni. Jó stratégiai döntés volt, amikor belevágtunk a szénsavas limonádék palackozásába, a legdinamikusabb fejlődést továbbra is itt tapasztaljuk. Máig töretlen a szamóca és a bodza ízek felzárkózása az élbolyhoz. Kijelenthetjük, hogy a régi kedvencek mellett, az újdonság élményét is egyre inkább keresik a fogyasztók – osztja meg lapunkkal Horváth Adrienn.

A Hell Energy Magyarország Kft.-nél úgy látják, ízesítésben továbbra is a kóla a király, ezt követik a tradicionális, már-már megszokott szénsavas ízek, úgymint a narancs, a citrom, a tonic és a gyömbér.

– Jó hír viszont a különlegességek kedvelőinek, hogy egyre több bátor és újító ízvariáns válik elérhetővé a piacon. Ilyenek például a XIXO Mojito és Mojito Mango termékei is, amelyek hamar megtalálták az utat a fogyasztók szívéhez – mondja Vecsei Márton, aki azt is elárulja, hogy termékeik elkészítésekor a gondosan válogatott alapanyagok használata mellett különösen nagy figyelmet fordítanak a cukortartalom mérséklésére, ezért is használnak sztíviát és gyümölcscukrot italaikhoz, zéró termékeik pedig aszpartámmentesek. Mindemellett szénsavas italaikat tartósítószer nélkül, pasztörizálással konzerválják, ezzel is ügyelve arra, hogy csak olyan alapanyagokat használjanak, amelyek az élvezeti értékre is hatással vannak.

Simon Szabolcs, SimonGyümölcs

Simon Szabolcs
stratégiai és elemzési
ügyvezető
Simon Gyümölcs

Simon Szabolcs arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztók keresik a termék által képviselt, hozzáadott értékeket: előnyben részesítik a nem sűrítményből készülő, alacsony kalóriatartalmú, mesterséges anyagok, hozzáadott cukor, mesterséges édesítőszer és glükóz-fruktóz nélküli üdítőitalokat.

– Egyre népszerűbbé válnak a szezonális termékek, valamint a számukra legkedvesebb ízvilág többféle kiszerelésben történő fogyasztása is jellemzővé válik – jegyzi meg a Simon Gyümölcs stratégiai és elemzési ügyvezetője.

Palkó András is a tudatos életmódra és táplálkozásra való odafigyelést tartja a legjellemzőbb fogyasztói trendnek.

– Elkötelezettek vagyunk, hogy fogyasztóinknak változatos alternatívákat kínáljunk, és hozzásegítsük őket a tudatos választáshoz, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz. Több mint 100 különböző terméket kínálunk, amelyek több mint fele alacsony kalóriatartalmú vagy cukormentes.

A marketingigazgató megerősíti, hogy a klasszikus ízek is töretlen népszerűségnek örvendenek.

– Jó példa erre a tavaly tavasztól újra kapható Coca-Cola Cherry ízvariáns, amit az egyre hangosabb fogyasztói igényekre válaszul vezettünk be újra a magyar piacra először limitált kiadásként, majd a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően tartósan a portfóliónk részévé is tettük.

Zubály Ildikótól megtudjuk, hogy Magyarországon Nyugat-Európához képest ki­em­el­kedően magas, 29,7% a cukormentes üdítők értékbeni részaránya az üdítőitalok piacán. A cukormentes portfólió kiemelt prioritás a Pepsi márka számára is, ezért is jelentős eredmény, hogy a Pepsi Max értékben 8,3%-ot tudott növekedni 2021-ben, és a Pepsi továbbra is domináns szereplő az ízesített cukormentes kóla szegmensben.

– A felnőtt fogyasztóink körében egyre nagyobb a kereslet a citrusos, keserűbb ízvilág iránt. Itt versenyez a Schweppes márkánk, amely prémium ízvilága mellett koktélok alapanyagként is kiváló – mondja a brand manager.

Nagy kedvencek, kicsit másképp

A Maspex Olympos Kft. Apenta szénsavas üdítőitalának eladása egyre dinamikusabban növekszik. Az Apenta Light üdítőitalok 0% hozzáadott cukorral készülnek azok számára, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a kalóriák és a kellemes ízvilág között. Jelenleg 6 klasszikus és 6 light ízt kínálnak a fogyasztóknak.

Peres Patrícia, Maspex

Peres Patrícia
brand manager
Maspex Olympos

– Legkedveltebb ízünk mindkét kategóriában a málna, de a narancs és szőlő is igen előkelő helyen szerepel mind a klasszikus, mind a light vonalon. A limitált kiadású termékből – a fogyasztók nagy örömére – 1 év alatt standard portfólió­elemmé vált görögdinnye light termékünk továbbra is nagyon jól teljesít – informál Peres Patrícia, a Maspex Olympos Kft. brand managere.

A tavalyi évben szintén eredményes szénsavas Topjoy termékvonal idén különleges, limitált csomagolást kap. „Tedd egymásra & kész az emoji” szlogennel a termékek grafikáját úgy alakították ki, hogy két fémdoboz egymásra helyezésével különféle emojikat lehet létrehozni.

A Topjoy szénsavas italok 330 ml-es kiszerelésben, kaktusz, mangó, görögdinnye és eper ízekben kaphatóak. A termékek mesterséges édesítőszer és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek.

Várkonyi Vilmos, Maspex Olympos

Várkonyi Vilmos
group brand manager
Maspex Olympos

– A Topjoy-tól már megszokott üzenetek a fémdobozos termékekről sem hiányozhatnak: az üzenetek a nyitófül alatt találhatóak. A termékcsalád az idei évben is erős médiatámogatást kap – jelenti be Várkonyi Vilmos, group brand manager.

A Coca-Cola HBC Magyarország 2022-ben is számos újdonsággal és promócióval készül fogyasztói számára. Február elejétől már elérhető a Fanta legújabb íze a Fanta Szőlő, ami egy új színt hoz a portfólióba és az eddigi visszajelzések alapján elnyerte a fogyasztók tetszését.

– Szintén februárban indult útjára az Emeld a következő szintre a játékélményt elnevezésű kupak alatti kódos promóció, amiben a Coca-Cola mellett a Fanta és a Sprite is részt vesz. Márciusban pedig elérhetővé válik az új Coca-Cola Lemon íz is, amely cukros alternatívát kínál a jelenleg kapható zéró variánsnak. Érdemes lesz figyelni az év hátralevő részét is, mert több nagy dobással is készülünk – vetíti előre Palkó András.

A Szentkirályi Magyarországtól a közeljövőben érkezik a cukormentes 7Up Free teljesen újrahasznosítható csomagolásban, valamint új ízzel bővül a cukormentes Pepsi termékcsalád is, amely a hagyományoknak megfelelően ismét egy különleges ízesítéssel kedvez majd a márka rajongóinak.

– Folytatjuk az elmúlt évek gyakorlatát és jelentős, 360°-os marketingkommunikációval támogatjuk márkáinkat. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy üzeneteink ne csak a tradicionális ATL-BTL felületeken juttassuk el fogyasztóinkhoz, hanem olyan egyéb platformokon is jelen legyünk, amelyek bár még kevésbé jelentősek, de folyamatosan fejlődnek – hangsúlyozza Zubály Ildikó.

A kis kiszerelések részesedése tovább tudott emelkedni

Újdonságok végtelen sora

A Márka Üdítőgyártó Kft. az új kiszerelések mellett erre az évre is készült új ízekkel, ízkombinációkkal.

– Az egyedülálló eredményességünket továbbra is meghatározó mértékben missziónk és üzenetünk eljuttatásába is fektetjük. 100%-ban magyar tulajdonú kkv-ként, idén tavasszal a teljes FMCG-szektort is figyelembe véve olyan volumenű integrált kampánnyal vesszük fel a versenyt a nemzetközi háttérrel rendelkező versenytársakkal szemben, ami terveink szerint meghatározza a Márka attitűdjét, értékét és természetesen eredményét, nem csak a közeli jövőre nézve – ígéri Horváth Adrienn, majd így folytatja: – Mindezek után fejest ugrunk a fesztiválokba, legyen szó a legnagyobb és legnevesebbektől az egyetemi szervezésekig. Az év utolsó hónapjaiban pedig a 4. gépsorunk telepítése nem csak a gyártásban, kínálatban vagy értékesítésben, de a marketingünkben is új lehetőségeket hordoz magában.

A Hell Energy Magyarország Kft. XIXO márkájának legizgalmasabb újdonságát már 2022 első napjaiban piacra dobták. A XIXO #Tutti Fruity személyében egy újabb közkedvelt ízzel bővült a márka portfóliója.

– A tuttifrutti már más kategóriákban bizonyított, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy ezt az ízt a szénsavas frissítők kedvelőinek is elérhetővé tegyük. Izgalmas, koffeinmentes, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és C-vitaminokkal dúsított ital, amely a XIXO-tól megszokott módon, sztíviával, gyümölcscukorral és végtelenszer újrahasznosítható, környezettudatos alumíniumcsomagolásban készül. Az újdonságok sora nem ér itt véget 2022-ben, ám hogy pontosan mi és mikor érkezik, még szeretnénk egy ideig titokban tartani – jegyzi meg Vecsei Márton.

2021-ben indult útjára a „XIXO – Miért Ne?” platformja, amelyet 2022-ben is a fogyasztók tájékoztatására és aktiválására használnak úgy, hogy üzeneteik közvetítését változatos médiamix támogatja. Ezen keresztül a márka alapértékeinek átadása mellett a fogyasztókat arra motiválják, próbálják ki a XIXO sokszínű portfóliójának egyikét vagy mindegyikét, felismerve a bennük rejlő választás szabadságát.

A Simon Gyümölcs 2022-ben tervezi piacra vezetni szénsavas, természetes üdítőitalait, valamint több új ízesítéssel és funkcionális termékekkel is készülnek, amelyek az alapportfóliót fogják képezni.

– A legfőbb kommunikációs csatorna esetünkben továbbra is az online marketing lesz, lézerfókuszú megközelítéssel, majd ezt erősítjük idén megfelelő offline marketingeszközökkel. Egész évben szezonális, időszakos akciókkal készülünk. Szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni az új, szénsavas üdítőitalainkra, a kommunikációnk nagy része eköré fog épülni, hogy a termékek minél több potenciális fogyasztóhoz juthassanak el – ismerteti Simon Szabolcs. //

Kapcsolódó cikkeink