Hivatalos lett a tokaji aszú nap

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 12. 21. 10:52

A számtalan világnap mellett, most helyet kapott a nemzetközi tokaji aszú nap is – olvastuk a matusz-vad.hun – a jövőben december 10-én tartják.


Kincsünk a „királyok bora, a borok királya”, mindenképp megérdemli a kitüntetést, amit Kézdy Dániel talált ki. Szintén Ő felel az immár nyolc éve megtartott Furmint Február ötletért is.
Ha ezen az éven, az első világnap tiszteletére nem is nyílnak mindenhol a világon tokaji aszús palackok, reméljük, hogy évről évre nagyobb hagyománynak számít majd.
A bor aszúszőlőből, vagyis aszúsodott szemekből készítenek, melyet csakis egyenként, kézzel szabad szedni a fürtről.
Pár dolog, ami érdekességnek számít az aszúról, az az, hogy 80 évvel ezelőtt, 1937-ben határozták meg a tokaji aszú termőterületének határait, ezzel megszületett a világ első eredetvédett bora. Burgundia, Bordeaux, Chianti vagy éppen Champagne előtt.
A “királyok bora, a borok királya” nem csak egy sokat hallott szópár az aszú kapcsán. Maga XIV. Lajos francia király, a Napkirály nevezte így a tokaji aszút.
A Magyar Gyógyszerkönyv is sokáig gyógyszerként ajánlotta a tiszta aszúbort, javallották szívelégtelenségre, gyermekágyi lázra, fertőzésekre, valamint étvágytalanság ellen, és hosszan tartó betegségből való felgyógyulás segítésére.
Gönc nevezetességei nem csak a barackok, hanem a gönci hordó is. Innen származik a “puttonyos” elnevezés: egykor faputtonyokba szedték a szőlőt, és a 136,6 literes gönci hordókban áztatták (újborban) a késői szüretelésű aszúszemeket. Minél több puttony szőlőt öntöttek a hordóba, annál gazdagabb, értékesebb volt. Innen tehát a puttonyokban számított minőségi mértékegység.
A régebben használt 3, 4, 5, 6, puttonyt számláló kategorizálást ma már beszüntették. Célja, hogy megszüntessék a gyenge minőségű, „olcsó” aszúkat. Ma már csak azok a borok nevezhetők aszúnak, amelyeknek legalább 120 gramm a literenkénti visszamaradt cukor-tartalma.
Így hát a „mutimitiszol” hashtagek melett gyűljenek az #aszuday hashtagek is a közösségi média felületeken!
Étel-bor párok ezennel is születtek, csakúgy, mint a Furmint Február idején. Az Aszú Day szervezői bátran nem a megszokott asszociációkkal álltak elő az étel-aszú párosításaikkal. Úgy gondolták, hogy nem a magyar konyha fogásai mellett mutatják fel a tokaji aszút, hanem egy ismertebb és népszerűbb konyhát választottak. Ázsiára, azon belül is Kínára szavaztak. A kontinensnyi ország néhány jellegzetes fogásához ajánlják az aszúkat, ami csak első pillantásra tűnik meglepőnek, a második gondolatunk már könnyen az lehet, hogy vajon mit kell beszerezni egy pekingi édes-savanyú sertéshez vagy kantoni borsos oldalashoz?
Persze a liba vagy kacsamáj még mindig aszúhoz illő étel, ezáltal a liba-és kacsahús is erős párost alkot.
A borhoz sajt is dukál: válasszunk kéksajtot, legyen az Rokfort, gorgonzola vagy Bleu d’Auvergne. Az érett kemény sajtokkal szokatlan, de épp ezért izgalmas párt alkotnak. Léteznek még édes párosítások is például ajánljuk gesztenyés, diós süteményekhez, viszont az olyan savas gyümölcsök, mint a birsalma, az alma, valamint a citrusfélék egészen más jegyeit emelik ki az aszúnak.
És ez persze csak a legelső lépés, hiszen a Tokaji aszú csodája épp az egyediségében rejlik, ami többek között függ a borvidéken belüli adott termőhelytől, az évjárattól, az érlelés menetétől, a puttonyok számától. Nyissuk ki a palackot, illatoljuk meg a bort, és találjunk rá az ideális falatokra hozzá!

Kapcsolódó cikkeink