Magazin: Higiénia vs. környezet: megférhetnek egymás mellett?
A COVID-19 hatására rendkívüli módon felerősödtek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos elvárások. A termékek higiénikussága mindennél fontosabbá vált, ami néha nehezen összeegyeztethető a környezettudatos törekvésekkel. A polckész és pultkész csomagolási trendek változásairól faggattuk a hazai cégeket.
Szerző: Gyarmati Orsolya
A csomagolás az élelmiszerek érintetlenségét és hosszas eltarthatóságát hivatott szolgálni. Nemcsak azért van rá szükség, hogy legyen miben hazavinni az élelmiszert, hanem elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontból fontos. Megóvja az árut a külső környezeti behatásoktól, baktériumoktól, vírusoktól, szennyeződésektől, növeli az eltarthatósági időt, így a vásárlók is inkább a becsomagolt termékeket preferálják a koronavírus elterjedése óta. Bakó-Pallang Dóra, a Doroti Pack nemzetközi kapcsolatok menedzsere úgy látja, a pandémia ideje alatt a vásárlók körében megnövekedett a megfelelő termékvédelemmel becsomagolt élelmiszerek iránt mutatott igény.
A csomagolási folyamatok automatizálása innovatív és gazdaságos fejlesztés, amivel a cég segíteni akarja a termelő vállalatokat, hogy a magyar élelmiszeriparban is elterjedjenek az Ipar 4.0 megoldások.
– A DorPack mélyhúzó csomagológépeket termékberakó robotokkal, címkézővel, termo transzfer nyomtatóval, sorolóberendezésekkel és egyéb kiegészítésekkel kínáljuk, amelyeket minden esetben az egyedi igényekre fejlesztünk. Segítünk kiválasztani és megtervezni azt a csomagolási megoldást, amely a vevő számára a leggazdaságosabb törekedve a környezettudatosságra és ezáltal arra, hogy a legkevesebb felesleges csomagolóanyag keletkezzen – teszi hozzá Bakó-Pallang Dóra.
Fejlesztések környezettudatos attitűddel
A Box Print a járvány hatására felgyorsította tavaly elindított modernizációs programját, s újabb termékfejlesztésekbe (pl. vírusmentes doboz készítésébe) kezdett, automatizálta folyamatait, és sikerrel vett részt több kapacitásbővítő pályázaton. Ennek segítségével modern gépeket, eszközöket nyert, amelyekkel a legkülönlegesebb nyomdai/csomagolási igényeket is meg tudja valósítani.
– Azt tapasztaljuk, megrendelői oldalról felértékelődtek a megbízható beszállítók, és egyre jobban elvárják a költségcsökkentő megoldásokat, újdonságokat, melyre vonatkozó javaslatainkat rendre elfogadják – fogalmaz Fazekas Attila, a Box Print–FSD Packaging Kft. ügyvezető igazgatója.
Innováció terén a cég az elmúlt évben jelentős gépparkfejlesztést indított el, amelynek köszönhetően szinte minden feladatot házon belül tud megvalósítani. Ez megerősíti a Box Print képességeit az olyan hagyományosan erős területeken, mint a bliszterkártya, a faltkarton, a displayállványok, vagy a dobozok készítése. A vállalat odafigyel a környezetre is: gépei korszerűek, környezetbarátak, és rendszeresen mérik, tanúsítják tevékenységüket e téren is.
– A környezettudatos attitűd egyrészt elvárás a multinacionális megrendelőinktől, másrészt felelősségként, versenyelőnyként tekintünk erre a témára. Célunk, hogy ügyfeleinknek teljesen karbonlábnyommentes terméket, szolgáltatást biztosítsunk – egészíti ki mondandóját Fazekas Attila.
Biztonságos megoldások műanyagmentesen
A COVID-19 komoly kihívást jelent mind a cégeknek, mind a társadalomnak. Az elmúlt hónapokban mindannyiunknak e különleges körülmények között kellett élnünk és dolgoznunk. Ennek ellenére a Metsä Board működése zavartalan volt.
– A folyamatosan változó helyzet miatt a cég újra és újra felülvizsgálja irányvonalait, hogy garantálja dolgozói biztonságát, megelőzze a vírus terjedését és biztosítsa szolgáltatásai folyamatosságát – mondja Mattyasovszky Hedvig, a Metsä Board magyarországi sales igazgatója.
A műanyagmentesség egyre nagyobb elvárás az élelmiszeriparban (is). Éppen ezért a Metsä Board kifejlesztette a MetsäBoard Prime FBB EB-t, amely egy olyan ökobarrier karton, amely DIN CERTCO minősítést kapott mind ipari, mind háztartási komposztálhatóság terén. Az élelmiszerek nagy biztonsággal érintkezhetnek a kartonnal, amely mentes az optikai fehérítőktől. A COVID-19 egy újfajta gondolkodás szükségességét és a biztonságos és fenntartható csomagolási megoldásokat egyaránt felerősítette.
– A Metsä Board továbbra is komoly hangsúlyt helyez az innovációra és a fejlesztésre. Nagy öröm számunkra új Excellence Centre-ünk, amelynek célja, hogy felgyorsítsa az új karton- és csomagolási megoldások innovációját – emeli ki Mattyasovszky Hedvig.
Komposztáld a csomagolást!
A Bunzl Magyarország Kft. sokat fejlődött a járvány során a higiéniai eszközök és fertőtlenítőszerek iránti jelentős keresletnövekedés miatt.
– A zöldség-gyümölcs termelők és kereskedők, a szociális intézmények, valamint az élelmiszer-áruházláncok piacán tapasztalt növekvő csomagolási igény is hirtelen növekedést mutatott, ez a változás is gyors reakciót igényelt a Bunzl-cégektől a magyar piacon. Catering-csomagolás terén az igények eltolódtak a zárható, egyszer használatos csomagolások felé, melyekkel horecapartnereink, végfelhasználóink a fokozott higiéniai elvárásoknak is meg tudtak felelni meleg étel szállítása során – fogalmaz Borsos Bálint, a Propack key account menedzsere.
Egyre nő az igény a műanyag csomagolóanyagok kiváltására. A Propack egyes csomagolási területeken környezetbarát, komposztálható megoldásokat tud kínálni, ilyenek a kukoricakeményítő alapú táskák, tasakok.
– Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kiváltására több áruházláncban bevezettük többször felhasználható, mosható termékeinket, amelyekkel a zöldség- és pékségosztályok termékeinek csomagolását oldhatják meg a vásárlók környezetbarát módon – mutat rá Borsos Bálint.
Az egyszer használatos műanyag eszközök 2021 közepére várható betiltása komoly kihívások elé állítja a csomagolóipart. Várhatóan hirtelen megnő majd az igény a funkcionálisan megfelelő és megfizethető árualternatívák iránt. A Bunzl csoport a globális beszerzési rendszerein és vásárlóerején keresztül kíván megfelelni ezeknek az igényeknek, széles körű kínálattal és megbízható ellátási láncok biztosításával elégíteni ki a változó vevői igényeket. //
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Az EU és a Mercosur-országok politikai megállapodásra jutottak a tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról
Az Európai Bizottság és a Mercosur-országok képviselői lezárták a szabadkereskedelmi…
Tovább olvasom >Nébih: a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának legújabb terméktesztjén a zöldség-gyümölcs ételmentő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Önelfogadásról, önfelszabadításról és a hétköznapok ajándékáról – Együtt okosodtunk! (Business Days 2024 2. rész)
A Business Days pénteki napja az egész heti megfeszített figyelem…
Tovább olvasom >Márkák lábnyoma – avagy mi a közös a Coca-Colában, a Kinderben és a Riskában?
Bár 2023-ban a gazdasági és politikai kihívások miatt nehezített pályán…
Tovább olvasom >