Hiánypótló szolgáltatóhelyet adtak át a fővárosban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 12. 10. 08:49

RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ nyílt Budapest VIII. kerületében, ahol a világ számos pontján már sikerrel működő, idehaza most meghonosodó, „egyablakos” szolgáltatással várják az energetikai felújításra készülő lakosokat. A frissen átadott irodában helyet kap egy a PowerPoor projekt keretein belül létrejött, energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatás is.

RenoPont

Magyarországon a lakások egyharmada energetikailag korszerűtlen, az így elvesző energia pedig nemcsak jelentős károsanyag-kibocsátáshoz, hanem feleslegesen magas rezsiköltségekhez is vezet. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kutatásai szerint a hazai háztartások 10-21%-a energiaszegénynek számít, azaz nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, vagy mindez aránytalanul nagy terhet jelent számára. A fenti kihívásokra egyszerre igyekszik megoldást adni a most útjára indult kezdeményezés.

„A RenoPont komplex szolgáltatásának célja, hogy az energetikai felújítást tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kaphassanak meg, ami egyszerűvé és kiszámíthatóvá teszi számukra a folyamatot. Kulcsfontosságú, hogy sikerüljön előrelépni az ingatlanok energiagazdálkodása terén, hiszen ez nagyban hozzájárulna az ország klímavédelmi céljainak teljesítéséhez, nem mellesleg komfortosabb, egészségesebb, szebb, értékesebb és alacsonyabb rezsivel fenntartható otthonokat eredményezne”

– mondta a megnyitón Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezetője és szakmai igazgatója.

Az Európai Unió Horizon 2020 programjának finanszírozásában megvalósuló kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete hívta életre. A RenoPont weboldalán és a tervek szerint folyamatosan bővülő irodahálózatban többek közt átfogó szakmai tanácsokkal és megbízható szakértői segítséggel, valamint kivitelezői adatbázissal várják az érdeklődőket.

Az eseményen Pikó András, Józsefváros polgármestere úgy fogalmazott: „a kerületi klímavédelmi intézkedésünk célja, hogy öröm legyen Józsefváros utcáin sétálni, de ennél is több: hogy ne csak a közterületeken, hanem a fejekben is elinduljon a változás. Ezt szolgálja a tanácsadó iroda megnyitása, ezért engedjék meg nekem, hogy büszkeségemet fejezzem ki, hogy mindössze két nappal a fővárosi hasonló iroda megnyitása után Józsefváros az elsők között csatlakozik a kezdeményezéshez.”

Dr. Erőss Gábor alpolgármester szintén üdvözölte az új iroda átadását, hiszen, mint mondta, a segélytípusú támogatások helyett a háztartásokat abban kellene támogatni, hogy az energiahatékonyság javítása révén csökkenthessék költségeiket. Hozzátette: „a központban olyan jelentős, és másként csak nehezen, hosszú idő alatt begyűjthető ismeretanyagra tehetnek szert az intézményi szakemberek és a lakosok, amely segíti a klímatudatosság fejlődését.”

A VIII. kerületi Gutenberg téren található RenoPont irodában elérhető lesz a szintén a Horizon 2020 program által támogatott PowerPoor projekt energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatása is. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja, hogy a háztartások energiafelhasználási szokásainak elemzésével és személyre szabott tanácsadással javítsa a kerületben élő, rászoruló családok életszínvonalát. A lakosokat a tervek szerint minden héten egy előre meghatározott fogadóórában az önkormányzat szakértő kollégái várják majd.

Kapcsolódó cikkeink