Hiába a munkaerőhiány és a rezsidémon, nem zárnak rossz szezont a balatoni vendéglátósok
Annak ellenére, hogy visszafogott a lakossági fogyasztás, nőttek a működési költségek és inflációs nyomás érezhető, a Balaton partján működő vendéglátó vállalkozások, köztük kávézók és büfék szezonja összességében nem néz ki rosszul. Annak ellenére, hogy a médiában egész nyáron át gyakoriak voltak a „lángosmércés” kritikák, az összkép pozitív marad. A kép vegyes élményeket mutat, de nem riasztó.
Az időjárás kedvez a Balatonnak, így az ott működő vállalkozásoknak is. A strand büfék, éttermek és teraszok képesek voltak megőrizni nyitva tartásukat még augusztus 20. után is, a szokásos nyári hőséggel együtt, sőt, a legtöbb településen a szálláshelyek megteltek a nyaralókkal, ami azt jelzi, hogy a szezon lendületben folytatódik. Ez megkönnyíti a vállalkozások helyzetét, ahol a zsúfolt strandok és az üzletekben elkelt asztalok – főleg vacsora időszakban – azt jelzik, hogy még mindig van bevétele a nyáron, és a fogyasztás élénkebb, mint ahogy azt korábban várták – írja a Napi.hu.
Azonban az időjárásfüggő szezonális vendéglátóiparban több tényezőt is figyelembe vesznek idén a vállalkozások. Az energiaköltségek meredek növekedése miatt sok kisvállalkozást arra ösztönözött, hogy a rentábilis működés érdekében korábban bezárjon. A magas bérek miatt is több helyen fontolóra veszik, hogy megéri-e a szeptemberig tartó nyitvatartás. A helyzet vegyes: vannak települések, ahol a vendéglátósok nyertek a nyaralókon, míg a legtöbb helyen a szezon nullszaldós, de olyan vállalkozók is vannak, akik ősszel végleg bezárják az üzletüket.
Munkaerőpiaci Kihívások Minden szezon elején égető problémaként jelentkezik a munkaerőhiány: kevés a szakképzett munkavállaló, mert sokan elvándoroltak, vagy már előre le vannak foglalva a népszerűbb éttermekben. A kisegítő munkakörökbe is állandóan keresnek megbízható embereket.
Idén enyhült a nyomás, mert a vendéglátósok tapasztalatai szerint az építőipar visszaesése miatt sokan visszatértek korábbi munkahelyükre, és a bérigények is kevésbé szigorúak lettek – a korábbi 25-30 ezer forintos napi keresetek helyett a szezonális munkavállalók most kevesebbet is elfogadnak.
Ahhoz, hogy a Balatonnál normális és megbízható dolgozókat találjunk, jelentős pénzügyi befektetésre van szükség. A legtöbb helyen minimálbérrel bejelentik a dolgozókat, amit borravalóval egészítenek ki, hogy növeljék a nettó fizetést. Egy helyi vállalkozó Almádiban elmondta, hogy egy jó szakács közel egymillió forintot keres, míg a felszolgálók legalább hatszázezer forintot kapnak, ami az alsó határ, ezt a fizetést általában kevés szünnappal párosítják, mivel a nyaralóhelyi vállalkozások alkalmazkodnak a kereslethez: a hétvégék és ünnepnapok kevésbé jelentenek pihenőidőt.
Egy tapasztalt vállalkozó szerint egy kompetens vendéglátó szakember a Balaton északi partján biztosan megtérítheti ezeket a béreket. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy van olyan versenytárs, aki jövőre már nem vállalja a kockázatot, és inkább befejezi az üzleti tevékenységet.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >Szallas.hu: az őszi belföldi foglalások negyedét SZÉP-kártyával fizették
Az őszi belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének negyedét SZÉP-kártyával…
Tovább olvasom >Kilenc kiválóság vehette át a turizmus legmagasabb állami kitüntetését
A három kategóriában odaítélhető Kőrösi Csoma Sándor-díjakat olyan kiemelkedő szakemberek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >