Heteken belül kinyithatnak az üzletek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 29. 11:45

Újfajta problémákat hozhat a húsvét után életbe lépő nyitvatartási rend az üzletek életében. A szakmai szervezetek bármilyen megállapodást támogatnak, amelynek segítségével kinyithatnak a hetek óta zárva lévő boltok – írja a Világgazdaság Online.

 

A korábbi szabályokhoz képest többletmunkát okozhat a vásárlószám figyelése, de ez még mindig jobb, mint a korlátozott nyitvatartás – mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, miután Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy a kormány támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatásokat. A módosított szabályok értelmében a boltok hajnali öttől este fél tízig nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később egyértelművé tette, hogy valamennyi üzlet kinyithat, amint eléri a 2,5 milliót a beoltottak száma. Az oltási tempó alapján erre várhatóan a húsvét utáni napokban kerülhet sor. Az OKSZ főtitkára jelezte: a hosszabb nyitvatartás főként az élelmiszerüzletek számára könnyítés, ahol általában este 18 és 19 óra között alakul ki zsúfoltság.

A négyzetméter-alapú nyitvatartás a biztonságot erősíti, ha jobban eloszlanak a vásárlók, tömeg sem tud kialakulni. Sokkal biztonságosabb az üzlet előtt sorba állni, mint zárt térben, a pénztárnál.

Érthető és jó szabály a négyzetméter-alapú rendszerre való áttérés, a betartatás azonban nem lesz olyan egyszerű, mivel sem a boltoknak, sem az alkalmazottaknak nincs joguk megakadályozni, ha egy vásárló a tiltás ellenére be akar menni az üzletbe. Ebből feszültség lehet, időt kell adni a boltoknak, hogy felkészüljenek – közölte lapunkkal Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Hozzátette: a hipermarketekben sok helyen működik digitális vásárlószámmérő, amely a ki- és belépők számát egyaránt méri, máshol pedig a vagyonőr feladata a forgalom nyomon követése.

Az igazi probléma a kisebb boltoknál jelentkezik majd, ahol ketten-hárman dolgoznak, és ebből egy-két munkatárs a pénztárban ül. Ezeken a helyeken mindenképpen felléphet pluszmunkaerőigény, mivel erre nincs kapacitás. Épp ezért a KASZ azt javasolja, hogy bérelt vagyonőrt alkalmazzanak az üzletek. Ez többletköltség, de ha abból indulunk ki, hogy a bolt korábban be volt zárva, és nem volt forgalma, ez még mindig a jobbik lehetőség.

Konfliktusra ebben a helyzetben semmi szükség, bármilyen megoldásnak örülünk, ami javít a kisebb boltok helyzetén – értékelt a Világgazdaságnak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A hazai tulajdonú kereskedelmi és kereskedelemhez kapcsolódó szolgáltatóvállalkozások érdekképviseleti szervezetének vezetője szerint a kisebb üzletekben várhatóan nem okoz gondot az új szabályok betartása. Emlékeztetett, hogy idáig is számos feladatuk volt, mint az állandó fertőtlenítés vagy a figyelemfelhívó matricák kihelyezése. Amellett érvelt, hogy az elvárás szakmailag leginkább a diszkontáruházakban okozhat problémát. A főtitkár arról is beszélt, hogy az üzletek a bevásárlókocsik és a kosarak kihelyezésével is meg tudják könnyíteni a vásárlószám kontrollálását.

Szintén kérdéseket vet fel, hogy kinek a felelőssége, ami az üzlet előtt történik.
Karsai Zoltán szerint a hipermarketek esetében némileg egyszerűbb a helyzet, mert a parkoló is az ő területük, de így sem egyértelmű, hogy a vagyonőr hatásköre meddig terjed, ha konfliktus alakul ki a várakozó tömegben. Ugyanakkor, ha jól állapítják meg a számokat, az is elképzelhető, hogy a nap nagy részében nem alakul ki sor a bolt előtt, csak a forgalmasabb időszakokban kell felügyelni – tette hozzá a KASZ elnöke. Úgy számol, hogy a nagyobb, 6000 négyzetméter alapterületű hipermarketek esetében 200-250 személy lehet egyszerre a vásárlótérben.

Meghosszabbított intézkedések
Több gazdaságvédelmi intézkedést is meghosszabbított egy hónappal a kormány – derül ki a Magyar Közlönyből. A munkaadóknak áprilisban sem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozóik után, ahogy a katások is mentesülnek az adófizetés alól, s az áprilisi tételes adót nem kell leróniuk. Számos ágazatban egy hónappal megnyújtották azt az időszakot, amikor az állami, önkormányzati helyiségek bérlésekor nem kell bérleti díjat fizetni. Március után áprilisban sem kell díjat fizetni egyes ipari, kereskedelmi vállalkozásoknak. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet értelmében az üzletek újranyitásával párhuzamosan a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, a vendéglátóegységek azonban továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket. (vg.hu, Járdi Roland)

Kapcsolódó cikkeink