Helytállni New Yorkban, XIV.
Oláh Roland, aki a Café Ertét vitte séfként itthon a legeslegjobbak közé, tavaly júliustól Amerikában próbál szerencsét. Élményeiről folyamatosan beszámol lapunknak.
Jól érzem magam a Martelben, de hát persze ez nem az a kategória, ahol fejlődhetek, egészen más dimenzió, mint a La Pantiere, ahová most jelentkeztem. Így aztán nagyon boldoggá tesz, hogy Mr. Jacques hív, hogy találkozzunk még egyszer egy egyeztetésre. Megkérdezem Arikot, a Napa konyhafőnökét, hogy mit szól ehhez a lehetőséghez. Ő is figyelmeztet, nem lesz egyszerű a helyzetem: a főnök unokaöccse a séfhelyettes, de Jacques valamiért nem akar belőle konyhafőnököt csinálni. Azt mondja, ha nem vagyok határozott és erős, könnyen problémáim lehetnek. Én csak a nagy lehetőséget látom magam előtt!
Túl hosszúra sikerül a családom vakációja, jöhetnének már! Persze így jó, mert tudom, hogy jól érzik magukat és jó helyen vannak. Telefonon beszélek a feleségemnek az ajánlatról, az interneten találtak alapján ő is úgy gondolja, megtaláltam azt, amit kerestem.
Hamar csörög megint a telefon: mikor tudok kezdeni. Hiába óv Arik, hiába nem vagyok magam sem teljesen biztos a dologban, már mondom is, hogy két hét múlva megyek. Hátra volt még egy nehéz feladat: beszélnem kell Martyval és Erickel, meg kell értetnem velük, hogy én itt az államokban szeretném építeni a karrieremet, és úgy tűnik, számomra a La Panetiere erre a legmegfelelőbb étterem. Rosszul érzem magam kissé, és nem is könnyű a helyzet, Eric rosszul viseli a felmondást. Marty jól reagál: nincs baj, mondja, menjek, próbáljam meg, de a Fine Dining szerinte meghalt Amerikában, most az emberek sokkal jobban szeretnek egyszerű éttermekbe, bisztrókba járni, ahol jókat esznek, és nem érzik magukat feszélyezve.
Közben megveszem a családnak a repülőjegyeket vissza. Az utolsó héten minden rendben megy, és Eric is, az első reakció után, megbékél a döntésemmel. Szerettem vele dolgozni, nem volt soha gondunk egymással, szerette a hozzáállásomat a munkához. Sokszor még ő szólt rám, hogy ne hajtsam annyira a srácokat a konyhán.
Első nap a La Pantiere-ben. Megérkeztem Rye városába vonattal. Negyven perc az út és Stamfordon kell átszállni. A városka nagyon szép. A főutcáján rengeteg étterem és üzlet, a világ nagy márkái mind itt vannak. Sétálnom kell még húsz percet az étteremig. Újra New York államban dolgozom! Az étteremben Jacques fogad, és bekísér a konyhába. Ott találkozom Deannel, az unokaöccssel! Nem igazán barátságos, amikor átöltözöm, a konyhában azzal fogad: Jacques szerint én mindent tudok, tehát csináljam. Érzem, nem lesz minden rendben vele! Nem nagy az étlap, nyolc előétel és nyolc főétel van rajta, plusz még négy ajánlat. A desszert teljesen külön megy. Itt is van cukrász, Lisanak hívják, nagyon kedves amerikai lány. A konyhában itt is mindenki Dél-Amerikából jött – többségben a peruiak.
Dean a halas pályán dolgozik, nekem a húsos jut, Roger az állandó előételes. Ha ő szabadnapos, akkor Juan vagy Armando dolgozik ezen a pályán. Normális esetben Armando az én köretes szakácsom, Juan pedig a halas pályáé. Roger az egyetlen, akiben megbízom, a többiek kétszínűek, oda kell figyelni, kinek mit és mikor mondasz. A pályám finoman fogalmazva háromszor keményebb a halas pályánál. Dean az első perctől kezdve érezteti, hogy nem nagyon kedvel. Nem tudom, miért, de az az érzésem, hogy a soha meg nem kapott lehetőség miatt viselkedik így velem. Roger szerint nem kell foglalkozni vele, az előző chefekkel sem volt túl jó viszonya.
A konyhán olyan érzésem van, mintha két különböző csapat és két különböző konyha működne, a halas és a húsos. Nem egyszerű a helyzetem, hiszen semmilyen helyismeretem sincsen. Szervizidőben Dean nem hajlandó segíteni. Jacques nem fizet túlórát, a srácok meg ebédidőben egyáltalán nem hajlandóak dolgozni. Én viszont nem használom a szünetet, mert egyszerűen nem vagyok kész.
Jacques-kal megbeszéltük, hogy csak a fele menüt cseréljük le, hogy ő is lássa, mit is képviselek. Friss raviolit teszek fel, de akkor még nem is sejtem: ezekben a dolgokban senki nem fog segíteni. A halhoz nem is nagyon engednek nyúlni. Egész életemben emberekkel dolgoztam, és soha nem volt problémám, de Deannel egyszerűen nem tudok közös nevezőre jutni. Neki nagyon kényelmes ez a munkahely Jacques miatt, de semmi szeretet nincs benne a szakma iránt. Felelősségérzete annyi van, mint a beosztottaknak, semmiben nem segít, és még ott tesz keresztbe, ahol csak tud. Nehéz idők!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Azonnali hatállyal bezártak egy II. kerületi éttermet súlyos higiéniai problémák miatt
Azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Hidegkúti…
Tovább olvasom >Papírhulladék-visszavásárlás – A nap videója
Régen MÉH-nek hívták a hulladékpapírt (is) megvásárló szervezetet – akkor…
Tovább olvasom >